DR. VARGA ISTVÁN

Full text search

DR. VARGA ISTVÁN
DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! "Csak ott erős a haza és biztos minden megtámadtatástól, ahol minden osztály szívesen teljesíti polgári kötelességét. Mely nemzet csak urat cserél és sorsát nem javíthatja, az soha boldog nem lehet." - mondta Deák Ferenc, és meggyőződésem, hogy ezek a gondolatok korunkra is érvényesek.
Tisztelt Országgyűlés! A tavaszi parlamenti és az őszi önkormányzati választásokkal négy évre ismét tisztázódtak hazánkban a politikai erőviszonyok. A választók a polgári Magyarország megteremtése mellett döntöttek. A szócsaták ideje lejárt, mostantól a tetteké a főszerep. A kormány programjának megvalósítása csak a polgárokkal együtt, velük szövetségben lehetséges. Nem igaz az a múlt heti ellenzéki kifakadás, miszerint nincs érdemi párbeszéd az érdekegyeztető tanácsokkal, és az is demagógia, hogy semmibe vesszük több millió nyugdíjas munkatársunk megélhetési gondjait.
A kormány első száz napja bebizonyította, hogy a közpénzek elherdálásának megakadályozásával, a gazdaság növekedési pályára állításával, a jövő évi költségvetésben a közterhek csökkentésével több marad a polgárnak, s így több juthat az esélyek kiegyenlítésére, a közbiztonságra, az elesettek, a hátrányos helyzetűek felemelésére. Lehet ugyan fanyalogni, hogy az első száz nap alatt pontosan hány választási ígéretét teljesítette a polgári koalíció, de a tények makacs dolgok; a gyes és a családi pótlék alanyi jogon jár, nem kell az első diplomáig tandíjat fizetni, s a gyermekek utáni jelentős adókedvezmény is számottevően segíti a családokat. Az idő rövidsége miatt csak említem az első lakásvásárlás illetékkedvezményét, az áfa visszaigénylésének lehetőségét.
Meggyőződésem, hogy az ország jelképesen két részre szakadása miatt a területfejlesztés a legsürgetőbb kormányzati feladat, melyet ez a koalíció nemcsak szavakban, hanem tettekben is felvállal. Nem lehet vita ebben a Házban a tekintetben, hogy az Európai Unióhoz csatlakozás előtt a vidék és Kelet-Magyarország felzárkóztatása tovább már nem halogatható. Lehetetlen, hogy Békés megyében nemcsak az átlagkereset, hanem az átlagéletkor is a legrosszabb, sokkal rosszabb, mint a Nyugat-Dunántúlon vagy Győr-Sopron megyében, hogy az úthálózat katasztrofális, hogy a kelet-magyarországi megyék népességmegtartó ereje rendkívül alacsony, hogy a nyugati tőke nagy része megáll a Dunánál. Szinte közhely, hogy a bajok orvoslásának alfája és ómegája a korszerű úthálózat megteremtése.
Mi, tiszántúli képviselők, azt szeretnénk, ha kisvárosainkat és választókörzetünk falvait jó minőségű közutak kötnék össze, és nem fogunk tiltakozni, ha a Fiumét Ukrajnával összekötő déli autópálya csak néhány évtized múlva fog megvalósulni. Ha lesz út, akkor megérkezik a várva várt tőke, akkor tudunk enyhíteni a munkanélküliségen, akkor fiataljaink nem hagyják el szülőföldjüket, akkor a medgyesegyházi dinnyetermesztő és az orosházi gazda egyaránt gyorsan el tudja juttatni áruját a fővárosba.
Tisztelt Országgyűlés! Elengedhetetlen, hogy a következő évek költségvetése kiemelten kezelje a vidék és elsősorban Kelet-Magyarország fejlesztését. Az itt élő emberek annyi szűk esztendő után elvárják ezt - és meg is érdemlik.
Tisztelt Országgyűlés! Az elkövetkező esztendők feladata tehát az élet minden területén, Kós Károly szavaival, az országépítés. Ehhez a munkához kérjük minden magyar honfitársunk további támogatását. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir