KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Problémák olyan tömegét vetette fel itt az autópályákkal kapcsolatban, hogy azt hiszem, egy ilyen rövid válaszban mindenre nem tudok kitérni; inkább megpróbálom elmondani, hogy mit szándékozik a kormány ez ügyben tenni, miután az ön hozzászólásából arra következtetek, hogy nem pontosan tudja ezt az ország lakossága és így a képviselő úr sem.
A kormányzatnak az a célkitűzése, hogy egy egységes használati díjat vezessen be a magyar autópályákon. Ezen belül a díjpolitikánknak az az alapelve, hogy a fenntartást, üzemeltetést fizesse az az autós, aki az autópályát használja, és az új autópályákat közösen, a költségvetésből finanszírozzuk - ez az alapkiindulás.
Annak oka, hogy miért nem tudjuk egyszerre bevezetni minden autópályánál: az érvényben lévő koncessziós szerződések sajnos megkötik a kezünket, ezeknek az újratárgyalása folyamatban van. Az M1-es dolgában, amelyről köztudott, hogy nagyon magas díjat szed és csődben van, a hitelezőkkel folytatunk tárgyalásokat az ügyben, hogyan tudnánk az általunk meghatározott díjstruktúrát bevezetni.
Az M7-essel kapcsolatban: a pálya állapota olyan rossz - ha képviselő úr ment arra az utóbbi időben, akkor érzékelte -, hogy tisztességtelennek érezzük a díjfizetés bevezetését addig, amíg egy minimális minőségi színvonalat nem biztosítunk a díjért cserében.
A Győr-Budapest szakasz fizetőssé tétele vagy az egységes rendszerbe való bevonása szintén egy koncessziós szerződés részét képezi. Ennek az újratárgyalása folyik, amint említettem, a hitelezőkkel egyezkedünk az M1-es ügyében.
Van az M3-as, amelyre egy évre vállalta a kormány, hogy díjfizető autópálya lesz. Amióta a Horn-kormány felfüggesztette a díjszedés bevezetését, az EIB nem utalja át a hitel következő részét. Ez ügyben éppen tegnap tárgyaltunk az EIB-vel, és bizonyos - számunkra, azt hiszem, nagyon kedvező - feltételek teljesítése esetén ez a folyósítás megkezdődik, magyarul: a finanszírozás a meglévő autópálya építőinek megoldott lesz, ugyanakkor ez a feltétele annak is, hogy a továbbépítés megtörténjen.
A kormány számára nagyon fontos, hogy keleti irányba továbbmenjen az építés. A képviselő úr bizonyára tudja, hogy ahogy halad keletre az autópálya, úgy lesz nehezebb magántőkét bevonni, tehát egyre nagyobb állami szerepvállalást kell tennünk. A kormány eltökélt szándéka, hogy el kell jutnunk a keleti országrészbe a lehető legrövidebb időn belül, a hitelek ügyében a tárgyalások folynak; ennek egyik feltétele, hogy díjat szedjünk.
Az az ön által magasnak tartott, áfával együtt 20 ezer forint, ami 1600 forintos havi díjat jelent: ha visszaszámolja, ha mondjuk hússzor megy egy rendszeresen közlekedő havonta, akkor egy üveg sör áráért utazhat az autópályán. Nyilván nincs kizárva, hogy más úton menjen, de a koncepciónk lényege, hogy a bérlettel, matricával - ez csak technikai kérdés, idő kell ahhoz, hogy matricává tudjam alakítani - rá tudom vonni a forgalmat az autópályára, tehát ez a díj véleményünk szerint nem fogja az autósokat taszítani. Ez a kísérlet január 1-jétől megindul, be fogjuk vezetni az összes autópályán az egységes díjat, és nem lesz nagyobb; tehát az a bérlet, matrica, ami a 3-ason lesz, érvényes lesz ugyanazért a pénzért az 1-esre, a 7-esre, és elkezdünk tárgyalni egy kompenzáció ügyében az 5-ös dolgában.
Azt hiszem, azt a képviselő úrnak meg kell érteni, hogy a fenntartást biztosítanunk kell; nem engedhetem meg, hogy úgy lerongyolódjanak az autópályák, ahogy az elmúlt 20-30 év alatt leromlottak, tehát egy egységes, jó minőségű autópálya-hálózat véleményem szerint a keleti országrésznek létkérdés. A befektetők, ahogy a pálya halad tovább körülötte Gyöngyös és Füzesabony térségében, ötszörös-hatszoros befektetést tesznek, mint az ország más részein. Tehát azt tudom ígérni a képviselő úrnak, hogy ez egy méltányos rendszer lesz, nyilván folyamatosan felülvizsgáljuk, és csak annyit akarunk szedni, amennyi a fenntartáshoz kell (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.), de ez az ára annak, hogy eljussunk Nyíregyházára, Kisvárdára és valahova az ukrán határhoz, aminek a kitűzését most már szerencsére az ukrán elnök úr is nagyon akarja.
Tehát kérem a képviselő urat, fogadja el, egyetlen célunk van, hogy az ország e részét felzárkóztassuk az ország más területeihez. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir