DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA igazságügy-miniszter, a napirendi pont előadója: Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Az egyezményhez csatlakozásunk nemzetközi kötelezettségünktől függetlenül is időszerű volt, mivel a római egyezmény a szerzői joggal szomszédos jogokat illetően a nemzetközi együttműködés alapdokumentumának számít. Az egyezménynek több mint ötven állam részese.
Az egyezmény rendelkezik az előadóművészeket megillető jogi védelemről, amelynek alapján az előadóművészek megakadályozhatják előadásuknak a hozzájárulásuk nélküli sugárzását és közönséghez közvetítését, rögzítetlen előadásuk rögzítését és meghatározott feltételek esetén rögzített előadásuk többszörözését.
A római egyezmény egyes felhasználási módokra vonatkozóan kizárólagos jogokkal ruházza fel a hangfelvételek előállítóit és a műsorsugárzó szervezeteket is. A hangfelvétel-előállítók kizárólagos joga hangfelvételeik többszörözésének engedélyezése vagy megtiltása. A műsorsugárzó szervezetek kizárólagos joga sugárzott műsoraik továbbsugárzásának, rögzítésének és a rögzítések többszörözésének engedélyezése. Az egyezmény díjigényt ismer el a kereskedelmi célból kialakított hangfelvételek és másolatok közvetlen sugárzásáért vagy más módon történő nyilvánossághoz közvetítéséért az előadóművészek és a hangfelvétel-előállítók javára.
Az egyezmény kimondja, hogy a szerződő államoknak nemzeti elbánásban kell részesíteni az előadóművészeket, a hangfelvétel-előállítókat és a műsorsugárzó szervezeteket. Mindez komoly előnyt jelent a magyar előadóművészeknek, hangfelvétel-előállítóknak és műsorsugárzó szervezeteknek, hiszen az egyezményt aláíró államokban is biztosított a jogaik egyezmény szerinti védelme. Ezért a kormány nevében tisztelettel kérem képviselőtársaimat, hogy támogatni szíveskedjenek határozati javaslatunkat.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(18.10)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir