ERKEL TIBOR

Full text search

ERKEL TIBOR
ERKEL TIBOR (MIÉP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Asszony! Képviselőtársaim! A tárgyalt T/52. számú törvényjavaslat utolsó, 17. oldalán olvasható indoklás - alig tizenöt sorával - teljesen világos, és elegendő lenne ahhoz, hogy további hozzászólások és vita nélkül szavazzunk.
A 4/1994.(II.14.) számú országgyűlési határozat azonban már életbe léptette az egyezményt, Magyarország tehát csatlakozott, és most, a kihirdetés előtt érdemes lehet az előzményekről, a jelen helyzet néhány vonásáról és a közeljövőben várható következményekről pár szót szólni.
Amikor az elmúlt évtizedek jogtipró kapcsolatairól beszélünk a munkavállalók és munkaadók között, általában a rabszolgabérek tűnnek a legsötétebb témának. Általános vélekedés volt, hogy aki dolgozott, annak az európai bérnorma 4-5 százalékával kellett beérnie. Azonban e fizetések mögött más-más teljesítmények álltak, és akiknek a védelmét az e törvényben kihirdetésre váró római egyezmény kitűzi, azok már rég, de legalább 25-30 éve visszaverekedték magukat a világ élvonalába - csak a bérük maradt a helyén. Előadóművészeinkről beszélek a szólistáktól a nagyzenekarokig, színészeinkről és az Opera társulatáról, akik maguk mögött tudva az ország szellemi erejét, Kodály évszázadának eredményét, a zeneértő magyar százezreket, nem engedhették meg maguknak, hogy igényességüket a létező szocializmus létező igénytelenségéhez igazítsák.
S hogy rövid úton visszatérjek a római egyezmény diktálta témához, pazar tehetségüket, zsenialitásukat és törhetetlen szorgalmukat megtapasztalhatta az egész világ Bartók és Kodály centenáriuma során is. Ebben partnerként tudhatták maguk mellett azt a hangmérnöki, hangtechnikusi gárdát, amely mint Puskás Tivadar szellemi örököse, ragyogó teljesítményeivel - még postamúzeumi körülmények között is - ámulatba ejtette például a Festival International du Son laikus és professzionista közönségét Párizsban, tizenkét éven át a legkiválóbb szereplők között csillogva, és kiérdemelte a Magyar Rádió nemzetközi műsorcserepartnereinek legteljesebb elismerését, hiszen ezen a csatornán át jutott el a világ zeneszeretői elé sugárzott, rögzített művészetünk színe-java.
Mindezt a római egyezmény védelme nélkül, csupán a közönség, a hallgatók szeretetéért, szakmai önbecsülésükért, hivatástudatból tették. Teljes kiszolgáltatottságukban mindazt elszenvedték, amit az egyezmény a 7. cikkétől a 12.-ig elhárítani hivatott. Miután teljesítményük és produkcióik mögött a hangfelvétel-készítő vállalatokat és a műsorsugárzó szervezeteket találjuk, el kell ismernünk: ők engedték e művészi teljesítmények kibontakozását, fejlődését és kiteljesedését, bár a teljes folyamatot kizárólag a rendszer kiválasztottai számára, és amint azt bevezetőmben említettem, szégyenteljes fizetségért.
Tisztelt Képviselőtársaim! E korszak termése több százezer hangfelvétel, a muzeális értékektől a kvadrofon és digitális technikával elkészítettekig bezárólag, felbecsülhetetlen értékű nemzeti kincs, és művészeink, zenei rendezőink, hangmérnökeink, intézményeink vagyona.
Fentiek okán s a jelenbe lépve: értékeink tömege múlt el húszéves, és hullhatna ki az egyezmény 14. cikkének erre az időtartamra biztosított védelmi hálóján. Ezért különös fontosságúvá válhat a 22. cikk, amely az elveszthető vagy szűkülő jogok esetében is biztosít lehetőséget a feleknek, hogy megállapodásaikban kedvezőbb feltételeket biztosítsanak az előadóművészeknek, hangfelvétel-előállítóknak vagy a műsorsugárzó szervezeteknek.
Ehhez persze szükséges lesz, hogy bizonyítsuk: tudomásul vettük a 16. cikk első mondatát, amely így szól: "Amikor valamely állam részese lesz ennek az egyezménynek, vállalja az abból eredő valamennyi kötelezettséget, és élvezi annak valamennyi előnyét." A médiumok országgyűlési beszámoltatása során megtudjuk majd, hogy az előző négy év országvezetése hogyan viszonyult a frissen vállalt kötelezettségekhez, és vajon jutottak-e méltányos előnyök birtokába azok, akik ez idő alatt is, és politikai hovatartozástól teljesen függetlenül próbáltak meg nagy értékű élményekhez juttatni mindnyájunkat - előadóművészként, rendezőként, hangmérnök-hangmesterként.
A MIÉP-frakció - az ő rég hiteles európai státuszuk elismerésére is - egyetért a római egyezmény kihirdetésével. A tapsunkat is ők érdemlik meg.
Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir