DR. PEPÓ PÁL

Full text search

DR. PEPÓ PÁL
DR. PEPÓ PÁL környezetvédelmi miniszter: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Megpróbálok röviden és tárgyszerűen válaszolni, és az elhangzott kérdéseknek a sorrendjében szeretném a választ megadni. Az 1996-ban elsüllyedt hajó kiemelését alapvetően két dolog akadályozta: az egyik a hajó tulajdonjogának tisztázatlan volta, másfelől a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztérium és az akkori KTM között elhúzódott hatásköri vita.
Az új Környezetvédelmi Minisztérium kellő határozottsággal tett pontot a már-már időtlennek tűnő polémiára, és haladék nélkül kezdeményezte a hajó kiemelését. Felelősségteljesen gondolkodva a minisztérium nem engedhette meg, hogy különféle bürokratikus akadályok miatt a hajóból szivárgó pakura szennyezze a Dunát, és ezzel veszélyeztesse a Budapest alatti vízkivételi helyek szűrőrétegét, végső soron a budapestiek ivóvízét, ezért kezdeményezett azonnali intézkedést a Közlekedési, Hírközlési és Vízügyi Minisztériummal közösen.
A Környezetvédelmi Minisztérium és a KHVM közötti megállapodás tartalmazta, hogy a kárfelszámolás teljes összegét a Környezetvédelmi Minisztérium előlegezi meg. Időközben a fővárosi önkormányzat, a IV. kerületi önkormányzat, valamint a Dunával érintett több önkormányzat is felajánlotta a segítségét. A fővárosi önkormányzat ötmillió forint, a kerületi önkormányzatok tízmillió forint kifizetését vállalták, a fennmaradó összegnek a kifizetését pedig mi, a Környezetvédelmi Minisztérium részéről előlegeztük meg.
A munkát augusztus 25-én fejezte be a Hídépítő Speciál Kft., számára a költségátutalás nyomban megtörténik, amint a fent említett önkormányzatok teljesítik az ígérvényüket, illetve a vállalásaikat. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) A Környezetvédelmi Minisztérium az önkormányzatok 15 millió forintját kiegészíti, és számlaegyeztetés után átutalja a kármentesítést végző cégnek.
Kérem tisztelt képviselő urat, hogy a kérdésre adott válaszomat fogadja el. Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir