DR. KÖVÉR LÁSZLÓ

Full text search

DR. KÖVÉR LÁSZLÓ
DR. KÖVÉR LÁSZLÓ tárca nélküli miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselő Úr! Köszönöm megtisztelő kérdését. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló 1995. évi CXXV. törvény a 68. §-ában kimondja, hogy "a nemzetbiztonsági szolgálatok által végzett nemzetbiztonsági ellenőrzés célja annak vizsgálata, hogy fontos és bizalmas munkakörre jelölt, illetve az ilyen munkakört betöltő személyek megfelelnek-e az állami élet és a nemzetgazdaság jogszerű működéséhez szükséges biztonsági feltételeknek. A biztonsági feltételek vizsgálata azon kockázati tényezők, körülmények, információk felderítését jelenti, amelyek felhasználásával a fontos és bizalmas munkakört betöltő személyek tevékenysége jogellenes céllal befolyásolhatóvá, illetve támadhatóvá válhat, és ezáltal a nemzetbiztonságot sértő vagy veszélyeztető helyzet állhat elő."
Tisztelt Képviselő Úr! A nemzetbiztonsági ellenőrzés azokat a pontokat igyekszik kiszűrni, amelyek a fenti veszélyhelyzet kialakulását eredményezhetik. Az ellenőrzés során az érintett személy vonatkozásában többek között vizsgálni kell a nemkívánatos jellembeli hibákat és torzulásokat, kiszolgáltatott anyagi helyzetet, esetleges korábbi jogsértő magatartások súlyát és jellegét, házasságon kívüli partnerkapcsolat létét, bármely okból előállt függőségi viszonyt és így tovább.
Az ellenőrzést végző nemzetbiztonsági szolgálat az érintett személlyel konzultálhat, referens személyeket hallgathat meg, felhasználhatja a személyügyi nyilvántartásokat és a korábbi ellenőrzések adatait, adatkezelési rendszerekben adatellenőrzést végezhet, és ha a szükséges adatok más módon nem szerezhetők meg, titkos információgyűjtési eszközöket és módszereket alkalmazhat.
Az ellenőrzés eredményéről a nemzetbiztonsági szolgálat biztonsági szakvéleményt készít, amely valamennyi felmerült biztonsági kockázati tényezőt tartalmazza. A szakvéleményt a miniszter ellenjegyzi. A nemzetbiztonsági szolgálat a szakvéleményről tájékoztatja a kezdeményezőt. Simicska Lajos esetében kockázati tényező nem merült fel.
Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir