FARKAS IMRE

Full text search

FARKAS IMRE
FARKAS IMRE (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Miniszter Úr! A mezőgazdasági szövetkezetek és társaságok elleni fellépések veszélyeivel kapcsolatban szeretném felhívni a kormány figyelmét. A polgári koalíció kormánya már a programjában sem ígért sok jót a mezőgazdasági szövetkezeteknek és társaságoknak. Ez a program ugyanis a ma hatályos, a szektorsemlegesség elvét hangsúlyozó agrártörvénnyel szemben a családi gazdaságok további térhódítását és kiemelt támogatását favorizálja. A ma működő szövetkezetekről nem is szól, és mindössze a birtokszerkezet és a gazdálkodási formák változása miatt támogatja a géphasznosításra, élelmiszer-feldolgozásra, közös értékesítésre szakosodott szövetkezetek létrejöttét.
A gabonaválság kezelése során bebizonyosodott, hogy a konkrét lépések még súlyosabban érintik a társas vállalkozásokat. Eleve kizárták őket az állami garanciális felvásárlásból, nem kaptak kedvezményeket a minőségi követelményeket illetően. Hasonló sors jutott az integrációban velük együttműködő kistermelőknek is. Az illetékes miniszter a gabonaválságot megoldottnak, majd utóbb nagyobbrészt megoldottnak tekinti, holott az eladatlan gabona a raktárakban áll. Ebből adódóan nincs árbevétel, így nem tudják visszafizetni a termelési hiteleiket és elvégezni az őszi munkát. Hasonló a helyzet azoknál a termelőknél is, akik az állami segítségben nem bízva, olcsón megszabadultak terményüktől.
A súlyos eladósodás, csőd, majd felszámolás csak komplex intézkedéssorozattal kerülhető el. Gondolom, ilyen javaslatokkal a képviselőtársaim is találkoztak. Én magam is találkoztam ilyenekkel a Jászkun-Teszöv jóvoltából. Ez azonban egyfajta nyitottságot, együttműködési készséget feltételez. Sajnos a javaslataikkal együtt jelentkező érdekképviseletek és vállalkozások ezt a nyitottságot eddig nem tapasztalták. Ezzel ellentétben a miniszter kijelentette, hogy mindig is ellenezte a mezőgazdasági termelőszövetkezetek létét. Majd elhangzott, hogy nem kívánja támogatni a jövőben ezeket a szövetkezeteket és társaságokat.
(18.40)
És hogy bizonyítson is, ismereteim szerint a jövő évre vonatkozó agrártámogatási rendszer ezt részben visszaigazolja, mert ebben a körben valóban kisebb lesz majd a támogatás. Az Országgyűlés és a Kisgazdapárt alelnöke pedig egyenesen a szövetkezeti vagyon újraelosztásáról beszélt. Igaz, később - bizonyára ráhatásra - ezt korrigálta, és már megelégedett az alapítóknál egy kárpótlás jellegű lépéssel.
Mire utalnak ezek a jelek? A kormányzat a segítség megtagadása és az érintettek elbizonytalanítása révén olyan lavinát indíthat el a mezőgazdaságban, amely csak az 1990-'94. közötti állapotokhoz hasonlítható. A csődök, felszámolások következtében vagy a kedvezőbb őstermelői adózás, a nagyobb állami támogatás reményében tömegesen szűnhetnek meg társas vállalkozások. Az általuk művelt bérelt földterületeket tulajdonosaik ezután csak alacsonyabb díj ellenében tudják majd bérbe adni, vagy egyáltalán nem tudják, és így a föld műveletlen marad.
Melyek a várható következmények? Csökken a mezőgazdaságból származó GDP, az árbevételhez kapcsolódóan pedig az áfa. Ismét drasztikusan csökken a mezőgazdaságban a foglalkoztatottak száma, és nő a feketén foglalkoztatottaké. Szintén adóbevétel-csökkentést jelent a foglalkoztatásból következően, hogy csökkenni fog a bérekkel összefüggően a személyi jövedelemadó, a társadalombiztosítási járulék és az egészségügyi hozzájárulás befizetése. Csökkenni fog az önkormányzatok helyi adóból, termőföld-bérbeadásból származó bevétele is, pedig ez ebben az évben már megtörtént az önkormányzatoknál, és növekszik majd kiadásuk a foglalkoztatási problémák miatt, hiszen jövedelempótló támogatásra és segélyekre lesznek majd kényszerítve. Növekszenek a költségvetési kiadások is, akár a mezőgazdasági támogatásoké is, hiszen a sok "apró" vállalkozó jelentős igényt fog majd megjeleníteni. Nagy pénz kell az önkormányzatok finanszírozására, a munkanélküliség ellátására.
Meggyőződésem, hogy ez az út nem szolgálja a vidékfejlesztést, sem a gazdaság felemelkedését. Remélem, a kormány ezt még időben belátja, és nem követ el az 1990-'94. közötti időszakra jellemző, súlyos következményekkel járó hibákat. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir