PÁLINKÁS JÓZSEF

Full text search

PÁLINKÁS JÓZSEF
PÁLINKÁS JÓZSEF oktatási minisztériumi államtitkár: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Tudatában vagyunk annak, hogy Magyarországon a tankönyvek nagyon drágák. Tudjuk és átérezzük, hogy ez a családok nagy része számára óriási gondot jelent.
Ez a kormány az oktatást kiemelt feladatnak tekinti, az esélybiztosítás, az esélynövelés egyik legfőbb eszközének. Tudjuk, hogy ehhez az is hozzátartozik, hogy megfelelő árú tankönyveket biztosítsunk. Ebben a piaci folyamatban szerepe van a kormányzatnak, ezt a szerepvállalást mi tudjuk, és az elkövetkezendő években készek is vagyunk erre a szerepvállalásra.
A kormány első intézkedései között szerepelt az, hogy a tankönyvellátáshoz szükséges hitelgaranciáról intézkedjen. Ez biztosítja, hogy az iskoláknak nem kell előre beszedni a tankönyvek árát. Az itt vállalt állami kezesség 1,4 milliárd forint volt. A tankönyvtámogatás értékét, ami jelenleg 1100 forint, 1700 forintra kívánjuk emelni. Tudjuk, hogy ez a problémát nem oldja meg, noha vita van köztünk abban, hogy az egy tanulóra jutó tankönyvköltség mennyi: a 6,4 milliárd forintot elosztva egymillióval valóban 6400 adódik tanulónként.
(9.30)
És azt is tudjuk, hogy ez iskolánként változik, függ attól, hogy az adott iskolában a tanárok, a szülői közösség hogyan tud megegyezni abban, hogy milyen tankönyveket, milyen tankönyvcsaládot használnak.
A következő fontos pont, amelyet el kell mondanom, ez a tartós tankönyvek kérdése. Az Oktatási Minisztérium programjában fontos pont a tartós tankönyvek bevezetése. A tartós tankönyveket két értelemben használom itt: egyrészt olyan tartós tankönyvek, amelyek az iskola tulajdonába kerülnek, mintegy a taneszközök részévé válnak; a földgömb, a bagoly és a komputer mellett az iskolában tankönyvek is rendelkezésére állnak a diákoknak, amelyeket az egymást követő évfolyamok használhatnak. A tartós tankönyvet olyan értelemben is értjük és bevezetni kívánjuk, hogy több évfolyam tananyagát tartalmazó tankönyv, amelyet a diák később mintegy kézikönyvként is használhat, hiszen nagyon sokak számára a középiskola jelenti azt az utolsó iskolát, ahol tankönyveket használ, ahol ismereteknek később is utánanézhet.
Végül megjegyzem, hogy a tankönyveknek tartósnak kell lenni tartalmukban is, és arra törekszünk, hogy a tartós tankönyvek olyan tankönyvek legyenek, tartalmukban is olyan tankönyvek legyenek, amelyek időtállóak. Erre vonatkozóan pályázat már megjelent, ezt a pályázati rendszert továbbra is támogatni kívánjuk, és azt szeretnénk, hogyha a szakma legjobbjai írnák ezeket a tankönyveket, hogy a tartós tankönyv tehát tartalmában is tartós legyen.
A képviselő úr fölvetette az évfolyamonkénti ár korlátozását. Azt tervezzük, hogy olyan választékot ajánlunk, olyan tankönyvcsaládokat ajánlunk az iskoláknak és a pedagógusoknak, amely ezt biztosítja, tehát azt, hogy egy adott évfolyamon korlátozni lehessen a tankönyvek árát.
Végül azt szeretném elmondani, hogy jóval a képviselő úr felszólalása előtt megkezdődött egy konferencia szervezése, amely október 12-én lesz, "A kormány, az állam szerepe a tankönyvellátásban" címmel, amelyre szeretettel várjuk képviselő urat, várjuk az oktatási bizottság tisztelt tagjait. Ezen a konferencián a szakma képviselőivel szeretnénk megvitatni azt, hogy az elkövetkezendő években Magyarországon milyen tankönyvek, milyen tankönyvcsaládok segítsék a jobb, a minőségi oktatást.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir