DR. MAGYAR BÁLINT

Full text search

DR. MAGYAR BÁLINT
DR. MAGYAR BÁLINT (SZDSZ): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! A kormány választási ígéreteiből maradéktalanul jószerivel csak egyet teljesít, de azt rendkívül nagy lendülettel; nevezetesen, amikor a választások előtt megígérte azt, hogy ami a választások után történni fog egy sikeres szereplés esetén, az több lesz mint kormányváltás, de kevesebb mint rendszerváltás. A kormány eddigi gyakorlata, nyilatkozatai ezt tükrözik.
Számunkra nem jelenti a polgári társadalom konszolidációját, számunkra nem jelenti a polgári értékek meggyökereztetésének szándékát, ha a kormányzat által felügyelt gazdasági pozíciók élére pártkatonákat vagy éppenséggel párt körüli cégek munkatársait, vezetőit nevezik ki.
Az SZDSZ a múltban is többször felemelte a szavát, ha állami tulajdonú cég élére egy párt politikusát kívánták kinevezni. (Varga Mihály: Ki is nevezték!) De úgy látszik, a Fidesz a kutyaharapást szőrével kívánja gyógyítani. Hiszen mi más üzenete lehet Simicska Lajos kinevezésének az APEH élére? Kettős üzenete lehet: az egyik az, hogy el kívánnak titkolni bizonyos tényeket, és ezt szolgálja az új elnöknek az az intézkedése is, amelynek során rögtön azokat a vezetőket távolította el az APEH éléről, akik azokat a cégeket vizsgálták, amelyek a Fidesz holdudvarába tartoztak. A másik üzenet pedig egyfajta fenyegetés lehet a gazdasági élet szereplői számára: ha bizonyos cégek nem tartoznak a Fidesz szellemi vagy gazdasági holdudvarához, akkor egy egészséges átvilágításra - természetesen pártsemleges módon - mindig számíthatnak. (Közbeszólás a Független Kisgazdapárt soraiból: Mit csinálunk?)
A Szerencsejáték Rt. élére is hasonló kinevezések történtek. Hiszen Pősze Lajost, az MDF egykori kampányfőnökét nevezték ki elnöknek, Hantosi Ferencet, a Mahir CityPoster vezérigazgatóját pedig vezérigazgatónak a Szerencsejáték Rt. élére. Annak a Mahir CityPosternek éléről, ahová 380 millió forint áramlott a Postabanktól, amelyről a kormánypártok képviselői szívesen szeretnek beszélni, hogy vajon hova tűnhettek azok a pénzek, amelyek a jelenlegi veszteségeket is okozzák. Itt van egy része ennek a pénznek, ám ez a kinevezési gyakorlatot nem változtatja meg, nem gondolták azt, hogy talán olyan személyt - ahova a Fidesz választási kampányában közreműködő céghez 380 millió forint érkezik - nem kell a Szerencsejáték Rt. élére vezérigazgatónak kinevezni.
A miniszterelnök úr ugyanakkor egy nyilatkozatában itt a Házban így fogalmazott: a kormány az eddigi megítélésem - megítélése - szerint sikeresnek bizonyult, és a polgárok támogatását kiérdemlő kinevezési gyakorlatát fokozott lendülettel folytatja a következő hetekben és hónapokban is. (Közbekiáltás a Fidesz soraiból: Úgy van! - Hosszan tartó taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.) Ezt erősítette meg a hét végi nyilatkozatában is. Hogy ez a kinevezési gyakorlat mennyire bírja a polgárok támogatását, azt jelzi egy közvélemény-kutatás is, amely arról szól, hogy Simicska Lajost a válaszadók 44 százaléka alkalmatlannak tartja, 13 százaléka tartja alkalmasnak. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.)
(15.20)
Ezzel az önkormányzati választások előtt azt üzeni az ország polgárainak, hogy amennyiben a Fidesz győz a helyi választásokon, akkor sok száz Simicska, sok ezer kis Simicska kerül a helyi önkormányzatoktól függő gazdasági pozíciókba. (Derültség és taps az SZDSZ és az MSZP padsoraiban.)
A kormányfő tegnapi előadásában arról is beszélt ugyanakkor - egyfajta tárgyalásra hivatkozva -, hogy a közszolgálati médiumok vezetői készek megtenni a szükséges lépéseket a sajtóban uralkodó erőviszonyok demokratikus követelményeknek megfelelő átalakítására. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Úgy van!) Ez lényegében nem mást jelent, mint a jelenlegi kormányzati dominancia erősítését, további fokozását a közszolgálati médiák élén (Moraj a Fidesz padsoraiban.), s ráadásul egyfajta megértő rokonszenvvel kíséri Pokol Bélának a véleménynyilvánítás szabadságát korlátozó törvényjavaslatát is, amellyel a magánkézben lévő elektronikus és írott sajtót kívánja korlátozni.
Az önkormányzatok számára ugyanakkor az az üzenet, hogy az önkormányzatoknak nem ellensúlyoknak kell lenniük egy demokratikus rendszerben - amely semmi más, mint súlyok és ellensúlyok rendszere -, hanem a kormányzati politika folytatását várják tőlük. Az önkormányzati választások pont azt szolgálják, hogy egy fejlett demokráciában az ellensúlyoknak és súlyoknak ez a rendszere fennmaradjon. Úgy tűnik, ez a gyakorlat, amelyet a kormány jelenleg folytat, nem a nagy múltú demokráciák (Közbeszólás az MDF padsoraiból.) gyakorlata irányában közelíti meg az országot.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP és az SZDSZ padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir