DR. ORBÁN VIKTOR

Full text search

DR. ORBÁN VIKTOR
DR. ORBÁN VIKTOR miniszterelnök: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ha megengedik, akkor mondandómat az előttem szóló kérdésére adandó egymondatos válasszal szeretném kezdeni. Hova vezet mindez? Egy dolog felől biztosíthatom önöket: proletárdiktatúrához nem fog vezetni. (Taps és derültség a kormánypártok és a MIÉP soraiban. - Zaj.)
Elhangzott néhány olyan kérdés, amelynek súlya kétségtelenül megérdemli azt, hogy akár napirend előtt is néhány mondat erejéig foglalkozzunk velük. Az első kérdéskör az önkormányzatok és a kormányzat viszonya. Kétségtelenül igaz, személyesen én magam is szeretném, a kormánykoalíciós pártok is szeretnék, ha Magyarországon az önkormányzatok nem úgy fognák fel a saját maguk teendőit és feladatát, hogy a kormány szándékaival szemben ellensúlyt képezzenek.
(15.40)
Olyan önkormányzatokat szeretnénk látni - párthovatartozástól függetlenül -, amelyek osztoznak azokban az elvekben és célokban, amelyekre a magyar választópolgárok 1998 májusában igennel szavaztak. Azt szeretnénk, ha az önkormányzatok és a kormányzat viszonyát nem a viták, nem a kölcsönös ellensúlyképzések jellemeznék, hanem a közös célok érdekében történő együttműködés. Ezt a viszonyt tűztük ki célul, és nagyon remélem, hogy a magyar nép a soron következő önkormányzati választásokon ilyen önkormányzatokat választ majd. (Taps a kormánypártok soraiban.) Mi - a kormány nevében mondhatom - készen állunk az együttműködésre. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Így lesz! - Taps.) A kormány nevében tehát azt mondhatom, hogy készen állunk az önkormányzatokkal való együttműködésre.
Az a kérdés - ha már az előttem szóló labdarúgó-hasonlatot használt -, hogy a játékszabályok, amelyek szerint a kormány a kormányzással együtt járó tevékenységét folytatja, milyen szabályok szerint bonyolódnak, azt tudom mondani önöknek, hogy a szabályok mindannyiunk számára ismertek, az önök számára is, a mi számunkra is: alkotmánynak nevezik, és a fennálló magyar jogrendszernek nevezik, s a kormány eddigi döntéseit is ez alapján hozta, és ezután is ezek szellemében kíván eljárni. Egy dolog azonban kétségtelenül igaz - ha már önök ezt a hasonlatot hozták -: verseny, demokrácia, alkotmányos jogok, esélyegyenlőség csak ott van, ahol az egyik csapat nem zárja be a másik csapatot az öltözőbe, mielőtt megszólal a játék kezdetéhez vezető sípszó. (Taps, derültség a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.) Ezért a kormány továbbra is megpróbál esélyegyenlőséget teremteni, mert az esélyegyenlőség vezethet csak el a tisztességes versenyhez. Ezt sohasem tagadtuk korábban sem, nem áll szándékunkban a jövőben sem eltagadni.
Ami pedig azt a kérdést illeti, amelyet képviselő úr feltett, hogy vajon miért nincsenek tárgyalások az MSZP és a kormány között: azért - adhatom meg önnek válaszképpen -, mert a magyar választópolgárok nem akartak nagykoalíciót ezzel szemben akartak polgári kormányt. Készen állunk a Szocialista Párttal, bármelyik ellenzéki párttal való egyeztetésre - ennek a formája a parlament, s a parlamenti frakciók közötti együttműködés. Erre nézve javaslatunkat megtettük, Szájer képviselő úr tárgyalásokat kezdeményezett. (Zaj, közbeszólások az MSZP padsoraiból: Óh!) Sajnálom, hogy önök ezeket elutasították.
Köszönöm szépen a megtisztelő hozzászólásokat. (Nagy taps a kormánypártok és a MIÉP padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir