DR. SZABADI BÉLA

Full text search

DR. SZABADI BÉLA
DR. SZABADI BÉLA földművelésügyi és vidékfejlesztési minisztériumi államtitkár: Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselők! Turi-Kovács Béla kérdése, hogy stratégiára vagy tüntetésre van-e szüksége a magyar mezőgazdaságnak, teljesen költői kérdés, mert mindannyian tudjuk, akik a parlamentben ülünk, hogy végre valahára stratégiára van szüksége a magyar mezőgazdaságnak. (Közbeszólás az MSZP padsoraiból.) Ezeket a kérdéseket ugyanis, amelyek döntő jelentőségű kérdések, az előző kormányok rendre nem oldották meg, nem válaszolták meg.
Tüntetésre nyilvánvalóan nincsen szüksége a magyar mezőgazdaságnak, több okból: egyrészt azért nincsen szükség tüntetésre, mert a kormányprogram megvalósítása haladéktalanul megindult, és ellentétben azzal, amit az egyik képviselő úr nem sokkal korábban mondott, miszerint a mostani kormány egyetlenegy ígéretét valósította csak meg, van egy másik ígéret is, amit megvalósított: hogy megvalósítja a kormányprogramot. Ebben a kormányprogramban világosan leírtuk azt, hogy a kormány nem tud kitérni különböző tűzoltó jellegű intézkedések meghozatala elől, azért nem, mert a mezőgazdaságból élők számára a mezőgazdaság jelenti nagyon sokszor az egzisztenciát. Haladéktalanul hozzáláttunk az ilyen tűzoltó intézkedések meghozatalához, csak a mai napig 28 rendelet intézkedik arról, hogyan lehetne a piaci zavarokat mérsékelni.
Sok, illetve két bírálat hangzik el a mezőgazdasági kormányzat intézkedéseivel kapcsolatban. Egyesek azt mondják, hogy túlzottan költekezik, és feleslegesen fordítja különböző áttekinthetetlen kérdések bizonyos rendezésére mindannyiunk pénzét, a költségvetés pénzét. Mások viszont azt állítják, hogy azok a súlyos több tíz milliárdok, amelyeket csak az elmúlt időszakban költött el a mezőgazdasági kormányzat, illetőleg döntött ezeknek az összegeknek az elköltéséről, jelentéktelenek, semmit nem oldanak meg és teljesen feleslegesek.
(15.30)
Kinek áll érdekében az, hogy tüntessenek? Azoknak áll érdekükben, akik a rossz mezőgazdasági helyzetet stabilizálni akarják. Az előző kormánynak volt egy nagyon kedves szava, a "válságkezelés", ezzel a válságot mintegy életben akarják tartani. Belpolitikai okokból lehet szükség ilyen demonstrációkra, illetőleg abból az okból, hogy távlati intézkedések nyilvánvalóan tiszta helyzetet fognak teremteni a mezőgazdaságban, és ezzel korábban privilegizált csoportok kevésbé privilegizáltakká válnak.
A mezőgazdasági kormányzat tűzoltó intézkedéseket hozott, és ezek az intézkedések lényegében minden érdekelt helyzetét javítják, aki a mezőgazdaságban dolgozik és a mezőgazdaságban él, nemcsak a kistermelők helyzetét, hanem a nagyüzemekét is, de elsősorban a kistermelőkét, mert a kistermelők a leginkább kiszolgáltatottak, és azok rendelkeznek legkevésbé tartalékokkal.
A mezőgazdaságban állandóan visszatérő válságok vannak, és azért alkotta meg a földművelésügyi kormányzat a középtávú stratégiát, amelyet parlamenti vitanapon akar megismertetni a közvéleménnyel, hogy ezek az állandóan visszatérő gondok lehetőség szerint kiküszöbölődjenek; hogy ne válságkezelésre kelljen tízmilliárd forintokat elkölteni, hanem ezek az összegek a mezőgazdaság újjáépítésére és a mezőgazdaság helyzetének rendbetételére legyenek elkölthetőek.
Tudjuk azt, hogy a tűzoltó jellegű intézkedések nem teljesen hibátlanok nem azért, mert nincsenek jól kidolgozva, hanem a végrehajtásuk nem tökéletes. Ezért is ragaszkodik ahhoz a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése, hogy az a hálózat, amely egyedül alkalmas arra, hogy ezeket az intézkedéseket ellenőrizni lehessen, és hogy a tárca és a támogatásban részesülők közötti megfelelő kapcsolat létrejöjjön - a gazdajegyzői hálózat - kerüljön vissza a földművelésügyi és vidékfejlesztési tárcához, hogy ilyen módon teljesen komplett legyen azoknak az intézkedéseknek a rendszere, amelyet a tárca meghoz.
Biztosak vagyunk abban (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), hogy azzal a stratégiával, amelynek a kidolgozása még folyamatban van, de rövidesen a tisztelt Ház elé terjesztjük, mindenki megelégedésére megfelelő utakat, irányokat tudunk megjelölni, és ezzel a legfontosabbat, ami a termelők számára szükséges: a biztonságot és a kiszámíthatóságot tudjuk biztosítani. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir