VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy a teljesség igénye nélkül néhány vitakérdésre nagyon röviden reagáljak.
Az 1997. évi zárszámadás parlamenti vitája során sok észrevétel hangzott el mind a költségvetést meghatározó környezet, mind magának a költségvetésnek egyes részletei vonatkozásában. Számos képviselő fejtette ki álláspontját a gazdaság helyzetéről, a gazdaságban lezajlott folyamatokról, illetve ezek megítéléséről. E témakörben a hozzászólók az alapvető kérdéseket illetően megerősítették azt az értékelést, ami az expozéban elhangzott.
A képviselők egy része a legfontosabb egyensúlyi és növekedési makromutatók kedvező alakulását hozta előtérbe, míg mások rámutattak arra a sajnálatos tényre, hogy a viszonylag kedvező képet mutató számok mögött a részletek továbbra is súlyos gondokat takarnak. Immáron a vitában elhangzott megjegyzések alapján szükséges kiemelni, hogy 1997-ben a magyar gazdaságban több olyan feszültségpont volt, amely azon kívül, hogy hatással, mégpedig többnyire negatív hatással volt az ez évi teljesítményekre is, meghatározó lehet további fejlődésünkre nézve. Ha ezeket a gondokat nem kezeljük, nem próbálunk az eddigiektől eltérő, hatékonyabb megoldási módot találni rendezésükre, az kedvezőtlen körülményekkel járhat.
Az említett feszültségpontok lényegében a társadalom és a gazdaság három pontján sűrűsödnek. Egyrészt tavaly sem sikerült a kis- és középvállalkozások fejlődéséhez a szükséges feltételeket kialakítani, márpedig ezeknek a termelési folyamatba való beintegrálódása nélkül a magyar gazdaság sebezhetősége sokszorosára nőhet.
Ugyanennek a problémának egy másik, de sok tekintetben még nagyobb gondokat okozó vetülete a területi egyenlőtlenségek éleződése. Nem lehet tartósan egészséges gazdasági növekedést elérni, ha hagyjuk, hogy egész országrészek essenek ki a gazdasági körforgásból. A társadalom szempontjából vett legfontosabb probléma pedig az, hogy az 1997. évi növekedés igen széles társadalmi rétegek számára még nem jelentett semmit, hiszen annak hasznából azok szinte alig, vagy egyáltalán nem részesültek. Mindez arra mutat rá, hogy a magyar gazdaság stabilitása törékeny, s hogy a jövőben a helyzet megszilárdítása, a növekmény szétterítése a társadalom minden rétege felé még sok területen lényeges változásokat is megkíván.
Tisztelt Országgyűlés! Kiemelt figyelmet érdemel a zárszámadások már évek óta feltárt azon hiányossága, hogy még mindig nem teljes az államháztartásnak, az állami vagyonnak a mérlege. Ez vitathatatlanul probléma.
Köszönöm a tisztelt Háznak és az Állami Számvevőszéknek azokat az észrevételeket, amelyek rávilágítottak a költségvetés gazdálkodási és finanszírozási problémáira, az államháztartási reform lelassulásából adódó feszültségekre, a néha túlzott pazarlással járó, néha pedig az intézményi működést is veszélyeztető intézményfinanszírozás hatékonytalanságának eseteire.
Az Állami Számvevőszék zárszámadásról készített jelentéséhez a pénzügyminisztériumi álláspontról készült kiegészítést átadtuk a tisztelt Ház részére. Ebben kitértünk az Állami Számvevőszék valamennyi megállapításával és javaslatával kapcsolatos nézeteinkre. Ezért engedjék meg, hogy ezeket most ne soroljam fel, és kérjem önöket, a tisztelt Ház képviselőit, hogy a kormány részéről támogatni javasolt kiegészítésekkel együtt a zárszámadásról szóló javaslatot fogadják el.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir