DR. SCHVARCZ TIBOR

Full text search

DR. SCHVARCZ TIBOR
DR. SCHVARCZ TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Miniszter Úr! Tisztelt Ház! A Magyar Köztársaság kormánya 1993-ban írta alá a Világbankkal azt a megállapodást, aminek értelmében az egészségügyi informatika fejlesztésére 2000-ig 30 millió dollárt lehet fordítani. Sokáig nem történt semmi, csak annyi, hogy időközben ez az összeg 26,4 millió dollárra fogyatkozott.
A projekt 1996-ban elindult igen örvendetes módon, s az első körben lévők jelenleg már élvezhetnék a megnyert összegeken beszerzett hardvereket és szoftvereket. A második körben részt vevők túlvannak a projektmenedzserek kiválasztásán, megtörtént a tendereredmények kihirdetése az átvilágító cégeket illetően is. Ebben a fázisban azonban a kormány bizonytalan időre leállította ezen projektet, de ehhez hasonlóan áll a területi konzorciális világbanki projekt is.
(16.00)
Az interpellációmban most csak a világbanki informatikai projekttel kívánok foglalkozni, részint személyes érintettség miatt is. A gondjaim a leállítással kapcsolatosan a következők:
Ezen projekt leállítása is része azon kirajzolódó folyamatnak, hogy amit az előző kormányzat elkezdett, azt le kell állítani vagy legalábbis felül kell vizsgálni, még akkor is, ha a Világbank van a dologban. A projektben részt vevő menedzserek esetén igen komoly egzisztenciális kérdéseket vet föl a leállítás. Sokan felhagytak a projekt idejére eredeti foglalkozásukkal, és jelenleg teljes létbizonytalanságban vannak, másrészt ezek után igen nehéz megtartani a jól képzett informatikusokat az egészségügyben, ahol köztudottan nem magasak a fizetések.
A projektben nemzetközi átvilágító cégek is részt vettek és nyertek megbízást a kórházak informatikai átvilágítására. Ez az egész huzavona komolytalanná teszi a megbízásokat, és ez azzal jár, hogy megrendül e cégek bizalma hazánk iránt. Nem hiszem, hogy ez lehet a cél. Nem gondolom, hogy kedvező benyomást keltünk azzal, ha a köztudottan elmaradott kórházi informatika fejlesztésére a Világbanktól kapható kölcsön felhasználását indokolatlanul akadályozza a kormányzat. Annál is inkább, mert ez az eljárás nem takarékos, hiszen a fel nem használt kölcsön után is kell készenléti díjat fizetni, ami kidobott pénz. Nem beszélve arról a rengeteg időről, munkáról és szellemi kapacitásról, amit a pályázatban részt vevő kórházak már eddig is befektettek. Ennyire gazdagok lennénk?
Azért sem értem ezt az eljárást, mert a miniszter úr bizottsági meghallgatása során, valamint az egészségügyi programban is elkötelezte magát a kórházak informatikai rendszerének fejlesztése mellett, most pedig az adott lehetőséget megállítja. Ez is abba a kategóriába tartozik, hogy más a választási ígéret és más a megvalósítás? Ha ezt eljátsszuk, lesz-e még egyszer ennyi pénzünk az egészségügyben az informatika fejlesztésére?
Tisztelettel várom a miniszter úr válaszát. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir