KUNCZE GÁBOR

Full text search

KUNCZE GÁBOR
KUNCZE GÁBOR (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! Veszély fenyegeti nehezen kiszenvedett, nehezen elért eredményeinket, eljött az igazmondás, a cselekvés, a szerénység órája. A jelenlegi helyzetben ugyanis veszélybe kerülhet az ország gazdasága, a munkájukból élők és a nyugdíjasok életszínvonala. A tőzsde érzékeny mutatója a választások óta a felére zuhant, veszély fenyegeti nemzeti valutánkat, a forintot.
Csak a vak nem látja azt, amiről a kormány két hónapja hallgat: a világgazdaságot fenyegető válságot. A legfejlettebb nyugati országok is bizonyos óvatosságra rendezkednek be. Mit csinál azonban a magyar kormány két hónapja? Vezetői folytatják azt, amit a választások előtt is tettek, a felelőtlen ígérgetés politikáját. Van adócsökkentési ígéret, a kiadások növelésének ígéretével együtt. Fűt-fát ígérnek a parasztságnak, győzelmi jelentéseket hallunk a búzabomba hatástalanításáról, miközben a mezőgazdaság egésze válik lassan veszélyeztetetté. Szép ígéreteket kapnak a pedagógusok, az egészségügyiek, miközben az ígérgetők maguk is tudják, hogy ígéreteik beválthatatlanok. Hol van már a 7 százalékos gazdasági növekedés ígérete? Kiderül, hogy olcsó kampányfogás volt. Hol van a tavasszal még reálisnak tűnő 5 százalékos növekedés? Ma időnként 4, esetleg 3 százalékról hallunk.
Egyre inkább látható, hogy a számunkra létfontosságú befektetéseket nemcsak az orosz válság miatt vonják ki hazánkból, hanem a kormány politikája, folyamatos rögtönzései, öntelt, kioktató hangütése miatt is. Napról napra nő és nőni fog azok száma, akik ráébrednek, hogy a kormány becsapta őket. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Ugyan már!) Ebben az esetben nem lehet az ország sorsát alárendelni az önkormányzati választásoknak, és ezzel hónapokat elvesztegetni. Nem lehet a parlamentet elnapolni, és nem tárgyalni a mindnyájunk jövőjét érintő kérdésekről. Ha a miniszterelnök nem áll ki, nem ismerteti a valóságos helyzetet, a valódi szándékokat, ha nem szembesíti az ígéreteket a lehetőségekkel, akkor nem tekinti nagykorúnak a választókat, és visszaél a beléhelyezett bizalommal. Az emberek ma nem figyelemelterelő manőverekre, a feszültség és félelem gerjesztésére vágyakoznak, hanem mindennapi gondjaik megoldására, a gazdaságot fenyegető veszélyek elhárítására. Nem ígérgetést és fenyegetést óhajtanak, hanem őszinte szóra, békére, nyugalomra várnak.
Tisztelt Képviselőtársaim! A gazdaság helyzete ma jónak mondható; hozzáteszem, hogy ez nem e kormány politikájának következménye, hanem egy többéves folyamat eredménye. Ahhoz azonban, hogy ilyen is maradjon, már nem elegendő a sikerpropaganda, nem elegendőek a retorikai bravúrok. Ma már cselekedni kell, és őszintén szembe kell nézni a helyzettel annak érdekében, hogy ez a gazdasági állapot valóban mindnyájunk érdekében jó maradjon.
Az SZDSZ ebben a helyzetben együttműködést ajánl mindazoknak, akik az őszinte beszéd, a cselekvés hívei, akiknek a nemzet egysége fontosabb a kirekesztésnél, akik akarják az euro-atlanti és az európai uniós csatlakozást, vagyis mindenkinek, akik a nemzeti megbékélés és együttműködés hívei.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir