CSATÁRI JÓZSEF

Full text search

CSATÁRI JÓZSEF
CSATÁRI JÓZSEF (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Hölgyeim, Uraim! Valóban, a mai politikai vitanapot nagyon sokan figyelemmel kísérik. Miért is? Ugyanis nemcsak a 3,1 millió nyugdíjasról van szó, hanem az egész ország lakosságáról, hiszen összefüggés van a nyugdíjas és a fiatal között.
Miért is aggodalmaskodnak annyira a nyugdíjasok a jelen állapotban? Azért, mert ez idáig mindig lóvá lettek téve, be lettek csapva, mindig úri huncutsággal ki lettek semmizve.
Az elmúlt négy évben kaptak óriási lehetőségeket. Az egyik, hogy a nyugdíjkorhatárt fölemelték, holott mindenki tudja, hogy az átlagos halandóság tekintetében Európában az első helyek egyikén állunk, és az is tudott, hogy ha így haladunk, akkor végül nem lehet nyugdíjasról beszélni, hiszen meg sem érik a nyugdíjkorhatárt, ahogy haladunk.
Óriási lehetőséget adtak még a nyugdíjasoknak: ingyen repülhetnek. Én nagyon sok nyugdíjassal beszélek - nem repülni szeretnének, hanem élni. Vagyis mit jelent az, hogy élni szeretnének? Kiemelve azt, hogy szeretnék a gyógyszerüket kiváltani, ami a megöregedett korban elengedhetetlen, szeretnének fűteni, szeretnének világítani, és nem szeretnék azt, hogy a hosszú életük során munkával összejött ingóságaikat el kelljen adni, vagyis az életfenntartásukra fennmaradó tőkét semmivé kellene tenni. Elgondolkodtató az az állapot, amikor egy nyugdíjas azon gondolkodik, hogy összeköltözzön a szomszédos nyugdíjassal, hogy egyáltalán világítani tudjon vagy a legelemibb létszükségleteit fedezni tudja.
Ezekután érthető, hogy jajonganak a nyugdíjasok, és azt mondják, hogy a 20 százalék több, mint a 14 százalék. Valóban, kiejtve több a 20 százalék, mint a 14 százalék, de azt is tudja mindenki, hogy eddig az infláció mértéke sokkal magasabb volt, mint az emeléseké, és az is tudott, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy az inflációt le kívánja szorítani, és az az álláspontja, hogy a nyugdíjat reálértéken szeretné tartani, és az is tisztán, világosan hallható volt a miniszterelnök úr szájából, hogy 3-4 százalékkal többet vásárolhatnak a nyugdíjasok ezután, mint ahogy eddig tették. Ez egy tisztességes, őszinte szándék, nem bűvészmutatvány, amit bemutattak az elődeink az előző kormányzat ideje alatt.
Megható beszédeknek voltunk itt szemtanúi, fültanúi, és megkérdem én az előző kormány tagjait, miért nem tettek annak érdekében, hogy ne ilyen állapotok legyenek, hogy a nyugdíjasok Budapesten is kukázásra kényszerüljenek és sorolhatnám.
A differenciált nyugdíjemelés, amely tükrözi azt, hogy tényleg vannak ilyen lehetetlen helyzetben nyugdíjasok, valóban indokolt, és ha valaki utánaszámol, akkor őszintén nyomon követhető, hogy ez az elképzelés a realitáson alapul.
Azon is elgondolkodhat mindenki, hogy '97-ben, amikor a törvényt meghozták az elődeink, az akkor olyan volt, mint amikor más számlájára próbálnak rendelni. Nekünk, kormánypártoknak ezt át kell tekintenünk, hogy ez egyáltalán hogyan elégíthető ki, és hogy a társadalmi feszültség hogyan csökkenthető. Nemcsak a nyugdíjasokkal van gond és probléma, hanem az egész ország lakosságával.
A Kisgazdapárt jelszava az, és ezt nem most találta ki, hanem kilencven éve ez, hogy "Isten, haza, család". Nekünk a család szent és sérthetetlen. A családokba beletartozik a nyugdíjas, a fiatal és végeredményben mindenki, aki élni tud; de egyre jobban megrokkantak a családok, és több százezer család ment tönkre. Miért mentek tönkre? Azért, mert olyan lehetetlen állapotok keringtek, amelyek azt tükrözték, hogy nem törődött velük az előző kormányzat. Beszéltek itt szociális hálóról, különféle hülyítésekről, de a lényeg az, hogy szociális háló nincs, magára hagyta az előző kormányzat a társadalmat, a lakosságot, és most nagyhírű beszédekkel próbálja újra megszédíteni az önkormányzati választások előtt. Ezen mindnyájunknak el kell gondolkodni, és őszintén azt mondom, cselekedni kellene.
Van egy régi közmondás - és ezt mindenkinek a figyelmébe ajánlom -, amely úgy szól, hogy jobb ma egy veréb, mint holnap egy túzok. Tudja mindenki, hogy nagyobb madár a túzok, mint a veréb, csak az a gond, hogy nincs túzok; vagyis itt meg kell elégedni a reális lehetőségekkel, és nem olyan helyzetbe kell hajtani a költségvetést, az egész kormányzatot, amely nem teljesíthető. Őszinte kiszámíthatóságra törekszik a kormányzat, és a Kisgazdapárt ebben maximálisan segíti. Nem szeretnénk a családokat a továbbiakban becsapni, segíteni szeretnénk, hiszen békés, nyugodt öregkort szeretnénk nagymamáinknak, nagypapáinknak, és ha egyszer mi is megérjük a nyugdíjkorhatárt, nem szeretnénk ilyen állapotba kerülni, hogy csak egy megalázó sors jut számunkra.
Nagyon sok nyugdíjas mondja azt, hogy úgy néz ki, ő teher az állam számára. Ez sajnálatos, de valóban elgondolkodtató. Én azt mondom, hogy mindenki kreatívan segítse a munkát, hogy a puding próbája egy év múlva végre az legyen, hogy amit ez a kormányzat tett, az igenis látható, fogható, nem olyan, mint az előző kormányzatnál, hogy nem lehet megfogni, csúszó hal az egész, vagyis nem tud belőle profitálni senki.
Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)
(11.30)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir