DR. KOLESZÁR LAJOS

Full text search

DR. KOLESZÁR LAJOS
DR. KOLESZÁR LAJOS (MSZP): Tisztelt Ház! Tisztelt Elnök Úr! Az utolsó országgyűlési választások eredményeként átrendeződött a Ház, átrendeződött a parlamenti matematika. A kormánypártoknak lehetőségük van arra, hogy az addig érvényben lévő törvényeket megváltoztassák, de arra nincs, hogy a matematika törvényszerűségeit is megváltoztassák. Márpedig itt most a nyugdíjasokkal azt kívánják elhitetni a kormánypárt tisztelt képviselői, hogy a 13 százalék több, mint a 20 százalék. (Dr. Medgyasszay László: Nem mondta senki!) Úgy gondolom, a nyugdíjasok idősek, de nem szellemi fogyatékosak. Ezt nehezen fogják tudni megmagyarázni nekik.
Úgy gondolom, hogy az elmúlt hetekben egy rohamos és gyors törvényváltoztatás szemtanúi voltunk. A mód és a lehetőség adott, hogy miként az államháztartási törvényt, a nyugdíjasokat érintő törvényt is megváltoztassák önök. Nem igazán értem, hogy ha ez a szándék, akkor ezt miért nem teszik meg. Valószínűleg ezzel az önkormányzati választásokat megelőző népszerűtlenséget nem óhajtják felvállalni.
De időzzünk el egy percre e mellett a törvény mellett. Önök olyan gyakran és olyan sokszor hangoztatták az antalli örökséget! Ez a törvény 1992-ben Antall József kormányzása idején született, tehát nem igaz, hogy a szocialisták törvényt adtak a nyugdíjasoknak, önök pedig pénzt fognak adni. 1996-ban valóban megváltozott a törvény, hogy végrehajtható legyen, hogy az előző év nominálértékének megfelelő nyugdíjemelést tudjon végrehajtani a kormány. Önöket is ez kötelezi.
A miniszterelnök úr elmondta, hogy a törvény és az alkotmány kötelezi a kormánypártokat. Tisztelettel kérdezem, hogy önök miért nem óhajtják ezt a törvényt megváltoztatni? (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir