FRANCZ REZSŐ

Full text search

FRANCZ REZSŐ
FRANCZ REZSŐ (MSZP): Elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Mindig heves tapsvihar köszönti a kormánypártok részéről a Bokros-csomag kiejtését. Hogy vélekedett erről dr. Urbán László, akkor még csak a Fidesz - MPP nélkül - képviselője 1994 szeptemberében? (Kósa Lajos: Nem volt még Bokros-csomag! - Derültség a Fidesz soraiban.) Nem volt még Bokros-csomag! Óhajtotta-e? Idézem: "Az első felmerülő kérdés tehát, hogy szükség van-e egyáltalán pótköltségvetésre." - 1994 őszén. "A pénzügyminiszteri indoklás szerint pótköltségvetés nélkül az államháztartás hiánya 80-90 milliárd forinttal haladná meg a tervezett szintet, ez gyorsítaná az inflációt, növelné a külső eladósodást, és az ő számításai szerint mintegy 500 millió dollárral az ez évi folyó fizetési mérleg hiányát, amit csak adóssággal lehetne fedezni."
Másutt: "És ugyancsak ehhez a súlyos örökséghez tartozik az is, hogy milyen óriási belföldi államadósság-növekményt, méghozzá kamatozó belső államadósság-növekményt örököl ez a mostani kormány." Tehát itt a Horn-kormányról szól. "De hogy ezt miként kell kezelni és ez ügyben mit kell tenni, ez inkább a jövő évi költségvetés témája lesz." Tehát az a következő évi volt a Bokros által fémjelzett. "A Fidesz továbbra is érvényesnek tekinti a választási kampány időszakában kidolgozott gazdaságpolitikai programjának alapvető irányát, eszerint: az előző kormány nyakló nélküli költekezésekkel megvalósított gazdaságélénkítése éppúgy elhibázott, mint egy szűk látókörű, az összkereslet, fogyasztás és beruházás összetevőit egyaránt sújtó fiskális fűnyírás." Következésképpen Urbán úr mint közgazdász óhajtotta a Bokros-programot (Moraj a Fidesz soraiból.), mert nem volt a dolognak más kimenetele.
Kik tudták (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) megfizetni, kiemelni ezt az országot abból a kátyúból, amibe az MDF-kormány beletaszította? A bérből, fizetésből élők! (Az elnök a csengő ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van!) Tehát ezek konszolidációjáról lenne most szó. Tartozunk ennyivel a nyugdíjasoknak!
Köszönöm. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir