KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA

Full text search

KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA
KÓSÁNÉ DR. KOVÁCS MAGDA, az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság elnöke, a határozati javaslat előterjesztője: Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság másodízben tárgyalta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének éves jelentését. A bizottság megállapította, hogy az elmúlt évben az új jogintézmény megszilárdította a helyét a magyar jogállam demokratikus intézményei között. A bizottság nem osztotta azt a nyilvánosság előtt is kifejtett aggodalmat, hogy az országgyűlési biztos működése kis alkotmánybírósággá válhat, és ezzel veszélyeztetné vagy bonyolíthatná az alkotmányos jogintézmények adekvát működését. A bizottság azt a véleményt támogatta, amely szerint az országgyűlési biztos működésének igazi mércéjét az állampolgárok érdeklődése jelenti, és az állampolgárok egyre tudatosabban és egyre nagyobb számban fordulnak jogvédelemért az országgyűlési biztoshoz. A példákból az is kiderült, hogy az országgyűlési biztos működése akkor is erősíti a jogi tudatosságot, ha hatáskör hiánya miatt eljárást indítani nem tud, hiszen akkor is kioktat, tanácsot ad vagy az illetékes hatósághoz továbbítja az állampolgári panaszt.
Tisztelt Ház! A bizottság vitájában egyértelművé vált, hogy az állampolgári jogok országgyűlési biztosa és helyettese által tárgyalt alkotmányos visszásságok, állampolgári sérelmek tükrözik a mai magyar társadalom tipikus konfliktusait, hiszen az állampolgár jogbiztonságot, szociális biztonságot és közbiztonságot vár attól az államtól, amelyik érte szerveződött. S ha ez a biztonságérzete sérül, ha a biztonság hálója nem adja meg neki a hétköznapok biztonságérzetét is, akkor fordul panaszával az ombudsmanhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához. Meggyőződtünk arról, hogy erősödik a jogbiztonság óhajtása, ami demokratikus életünk fejlődése szempontból rendkívül fontos, és valahol igen mélyen garanciája annak, hogy ne alakulhasson ki Magyarországon a demokrácia deficitje.
Szinte természetes, hogy az országgyűlési biztosok egybehangzóan nagyon sok szociális sérelemről számoltak be, ahol rendkívül széles a paletta, a szociális ellátáshoz való hozzájutás lehetőségétől egészen a kárpótlási ügyekig, a nyugdíjig vagy a tömbfűtés nagyon hétköznapinak tűnő, de mégiscsak sokakat érintő gondjáig.
A közbiztonság ügyeiről vitatkozva a bizottság tagjai - hogy prózaian mondjam - a bot két végéről indultak el, hiszen nem csupán az állampolgárokat ért vagy érhető sérelmekről beszéltek, hanem a rend védőiről, a rend őreiről is, egészen odáig, hogy a büntetés-végrehajtó intézmények dolgozóinak emberi jogairól is szó esett a bizottság ülésén.
(12.10)
A bizottság megvitatta és meghallgatta az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és helyettesének lehetőségeiről szóló tájékoztatót is, amellyel a feltárt visszásságok preparációjára rendelkeznek, és egyetértett azzal, hogy az állampolgári biztosnak és helyettesének az igazi fegyvere, az igazi eszköze a visszaélés tényének a megállapítása, és módszere az alkotmányos értékek mentén történő nyomásgyakorlás. Ennek a nyomásnak a tudomásulvételével és figyelembevételével a bizottság messzemenő készséget mutatott arra, hogy az országgyűlési biztos ajánlásának megfelelően jogalkotási lépések megtételét kezdeményezze, vagy az erre irányuló kormányzati szándékot támogassa.
Az ajánlások közül a bizottságot különösen kettő érinti: az áldozatok kárenyhítését célzó törvény megalkotása, amelyik adóssága a parlamentnek, hiszen erre már az elmúlt évben született kezdeményezés; illetve a bizottság támogatja az emberi méltósághoz való jog védelme keretében törvény születését a temetőkről és a kegyeleti közszolgáltatásról. A bizottság természetesen élni kíván ellenőrzési jogkörével is, és ebben a jogkörben más ajánlások teljesítésére is szándéka van visszatérni.
Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A bizottság, megtárgyalva az országgyűlési biztos és általános helyettese tevékenységét, elismerését fejezte ki ezért a tevékenységért, köszönetet mondott a jelentésért és a vitában elhangzott rendkívül sokrétű és tartalmas információért. Kéri a kormányt, hogy a biztosok és az Országgyűlési Biztos Hivatala méltó elhelyezésére, a munkakörülmények javítására a szükséges lépéseket tegye meg.
Az emberi jogi, kisebbségi és vallásügyi bizottság az állampolgári jogok országgyűlési biztosának és általános helyettesének a beszámolóját a parlamentnek elfogadásra ajánlja.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir