VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! A múlt héten a magyar pénz- és tőkepiac szempontjából meghatározó törvény vitájának lezárásához érkeztünk a felügyeletek összevonásáról szóló törvénnyel. (Folyamatos zaj.) A magyar pénzügyi piacon az elmúlt években jelentős változások mentek végbe, és a közeljövőben is nagy változások várhatóak a nemzetközi folyamatoknak megfelelően. Ennek megfelelve és ehhez igazodva a gazdaság stabilitása szempontjából alapvető fontosságú a pénzügyi rendszer biztonságos működése, és az ezt biztosító hatékony felügyeleti szervezet.
A jelenleg működő elkülönült felügyeleti hatóságok nem kapnak elégséges információkat a bankok, biztosítók összefonódásáról, nem megfelelő a jogosítványuk az egységes felügyeleti fellépéshez. A pénzügyi konglomerátumok felügyeletét, az új kockázatok nyomon követését, a vészhelyzetek előrejelzését az egységes pénzügyi felügyelet sokkal hatékonyabban tudja megvalósítani. Általában elmondható, hogy a törvényjavaslat szükségességével és fő tartalmi elemeivel szinte mindenki egyetértett, így senki nem kérdőjelezte meg azt, hogy az összevonással a felügyeleti ellenőrzések és intézkedések hatékonyságának javítása, a komplex ellenőrzési módszerek bevezetése a cél, illetve a jelenleg működő elkülönült felügyeleti hatóságok nem kapnak elégséges információkat a bankok, biztosítók összefonódásáról, így nem megfelelő a jogosítványuk sem az egységes felügyeleti fellépéshez. A javaslatok azt mutatják, hogy a képviselők nagy figyelmet szenteltek a törvénynek, különösen az új összevont felügyelet függetlenségének kérdésében.
Meggyőződésem, hogy a törvényjavaslat a benyújtott formájában is messzemenően figyelembe vette a szakmai függetlenség követelményét, és megfelel a nemzetközi elvárásoknak. Ezt támasztja alá, hogy az elnök és helyettese kinevezése a köztisztviselői törvénytől eltérően meghatározott időre szól, felmentésükre meghatározott esetekben, nyilvánosan megindokolt módon kerülhet sor. Ezt erősíti továbbá az a szabály is, amely szerint a felügyelet határozata ellen közigazgatási úton nincs lehetőség fellebbezni. (Folyamatos zaj.)
Tisztelt Ház! Szeretném hangsúlyozni, hogy véleményem szerint az állami felügyeleti hatóság szükségszerűen a végrehajtó hatalom része, amelyen keresztül a kormány a pénzügyi szervezetek és a pénzügyi piacok működésének biztonsága terén fennálló kötelezettségét teljesíteni tudja. Ugyanakkor rendkívül fontosnak tartom, hogy a felügyelet munkáját politikai befolyástól mentesen tudja ellátni. Ezért támogatta a kormány azt a javaslatot, amely szerint az új szervezet elnökét az Országgyűlés választja a miniszterelnök javaslatára, és az Országgyűlés is hívja vissza. Úgy gondolom, ez mindenki számára kellő garanciát jelent a felügyelet szakmai függetlenségének biztosítása tekintetében.
Tisztelt Ház! Szeretném megköszönni a törvényjavaslat vitája során kifejtett tevékenységüket, amely sok hasznos javaslattal segítette jobbá tenni a törvénytervezetet.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a Fidesz padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir