FARKAS SÁNDOR

Full text search

FARKAS SÁNDOR
FARKAS SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság elnöke: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Ez alkalommal első ízben került sor - az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló 1997. évi CXIV. törvény rendelkezéseinek megfelelően - az agrárgazdaság helyzetéről szóló jelentés Országgyűlés elé való terjesztésére. Ilyen összefoglaló munka eddig még nem készült a magyar mezőgazdaságról. A jelentés átfogó és valósághű képet ad az agrárgazdaság helyzetéről, ily módon befolyásolhatja az ágazat s ezáltal a vidék jövőjét is.
A benyújtott jelentés tükrözi az ágazat súlyos gondjait is: az elmúlt évben az agrárolló tovább nyílt, alacsony a mezőgazdaság jövedelemtermelő képessége, a támogatások megfelelő hasznosulása bizonyos esetekben megkérdőjelezhető, a beruházási ráta nagyon alacsony az agrárgazdaságban - bár a beruházási kedv 1998-ban élénkülést mutatott.
Szerencsés lett volna, ha a leíró jellegen túl az adatok, tendenciák értékelésére is vállalkozik a jelentés, ily módon közelítve a vele szemben a törvény által támasztott tartalmi követelményekhez.
Az agrárgazdaság 1998. évi helyzetéről szóló jelentés benyújtásának időpontja nem felelt meg az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló törvény 2. §-ában foglaltaknak, mely szerint a jelentés elfogadásáról az Országgyűlés a következő évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat benyújtását megelőzően határoz.
A mezőgazdasági bizottság álláspontja szerint az agrárpolitika középtávú terve nélkül, melynek benyújtására az említett törvény 2. §-a is kötelezi a kormányt, a jelentésben foglalt adatok és az abból kirajzolódó folyamatok csak részben értelmezhetők.
A jelentés 16., Célok és intézkedések című zárófejezetében foglaltak értelmezése vitát váltott ki a jelentés tárgyalása során. Az elhangzott vélemények szerint egyrészt alkalmasnak látszanak átmeneti időszakra az ágazattal kapcsolatos kormányzati elképzelések körvonalazására, másrészt viszont nem pótolhatók a hiányzó középtávú agrárstratégiák.
A Magyar Agrárgazdasági Tanács által a jelentéshez készített tájékoztató megállapításai reálisak, szakmailag megalapozottak, értékítéletet mondanak az agrárgazdaság helyzetéről és folyamatairól.
Tisztelt Képviselőtársaim! Az előzőeket kiegészítve a mezőgazdasági bizottság az alábbi határozati javaslatot terjesztette a parlament elé. Első pontjában elfogadja az agrárgazdaság '98. évi helyzetéről szóló jelentést, második pontjában felkéri a kormányt, hogy az agrárgazdaság fejlesztéséről szóló '97. évi CXIV. törvény 2. §-ában foglaltaknak megfelelően terjessze az Országgyűlés elé az agrárpolitika középtávú tervét.
Tisztelt Képviselőtársaim! A bizottsági önálló indítványhoz egy módosító indítvány érkezett, melyet sem a mezőgazdasági bizottság, sem a többi kijelölt bizottság nem támogatott, melynek vitája természetesen a parlamentben elhangzott.
Kérem tisztelt képviselőtársaimat, illetve az Országgyűlést, hogy a bizottság által előterjesztett határozati javaslatot fogadja el. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir