HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Azt hiszem, hogy az interpellációs kérdés és a válasz két kérdés körül forog. Az egyik a Hit Gyülekezete konkrét tevékenységének a megítélése, a másik pedig az egyházak, vallási közösségek bejegyzésének esetleges szigorítása, a visszaélések kiszűrése.
Ami a Hit Gyülekezetét illeti, a Magyar Szocialista Pártnak nincs semmilyen szervezeti kapcsolata a Hit Gyülekezetével. Tudjuk, hogy egyes más pártok a rendszerváltozás táján kapcsolatot építettek ki a Hit Gyülekezetével; hogy csak egy példát mondjunk, a Fidesz egyik volt alelnökét 1998-ban a pártja azért nem támogatta a választásokon, mert az illető - a szóbeszéd szerint legalábbis - szoros kapcsolatba került a Hit Gyülekezetével. (Szórványos taps a Fidesz és a MIÉP soraiban.) Azóta a Fidesz túljutott ezen a kérdésen. Gondolom, a Hit Gyülekezete és egyes politikai pártok összefonódásának megítélése nem az én feladatom.
Molnár Róbert képviselő úr feljelentést tett a Hit Gyülekezete ellen a legfőbb ügyésznél. Azt gondolom, innen kezdve nekünk, politikusoknak nem is szabad beleszólnunk ebbe a vizsgálatba, az ügyészséget nem szabad semmilyen irányban befolyásolni. Ha valóban voltak visszaélések, törvénytelenségek, akkor legjobb reményem szerint a Legfőbb Ügyészség ezeket tisztázni fogja.
Vegyük a másik kérdést, az általánosabb kérdést, az elvi szabályozását. Itt két érték között lehet és kell választanunk, tisztelt képviselőtársaim, az egyik a teljes vallásszabadság alkotmányos alapjoga, amelyet tiszteletben kell tartani, és a másik az a kérdés, hogy az egyént, a családot és a társadalmat védjük meg azokkal az esetleges visszaélésekkel, törvénytelenségekkel szemben, amelyeket egyes vallási közösségek nevében valóban elkövetnek Európa-szerte és világszerte, hiszen hallottunk tömeges öngyilkosságokról, agymosásról, szellemi indoktrinációról. Ilyen értelemben tehát biztos, hogy vannak olyan kérdések, amelyeket meg kell válaszolni, és a Szocialista Párt doktrinér módon nem mondja azt, hogy egy betűt sem lehet változtatni a jelenlegi szabályozáson, mi csak azt mondjuk, hogy először vizsgáljuk meg a helyzetet, és pontosan tudjuk, hogy milyen okok, milyen indokok alapján óhajtunk változtatni a törvényen.
Az Európa Tanács pontosan idén júniusban elfogadott egy ajánlást a szekták által elkövetett törvénytelenségekkel kapcsolatban. Hadd említsem meg, tisztelt képviselőtársaim, ha talán szerénytelenségnek is hat, hogy én voltam az egyik szerzője ennek, az Európa Tanács parlamenti közgyűlése által elfogadott ajánlásnak. Szíves figyelmébe ajánlom a minisztériumnak ezt az ajánlást, amely felhívja a kormányok figyelmét arra, hogy milyen lépéseket lehet valóban hozni, valódi törvénytelenségek, visszaélések ellen.
(15.20)
Azt gondolom, azt kell először is felderíteni, hogy a mai magyar társadalomban milyen mértékben vannak valódi visszaélések, amelyek veszélyeztetik a társadalmat bizonyos szekták által. Ezt követően információs kampányt kell folytatni nyugat-európai, francia, belga példa alapján a társadalom, elsősorban a fiatalkorúak meggyőzésére, felvilágosítására.
Harmadrészt azt kell megvizsgálni, tisztelt képviselőtársaim, hogy a meglevő törvények alapján lehetséges-e a fellépés a szekták által elkövetett visszaélések ellen vagy nem. Ha a vizsgálat eredménye azt mutatja, hogy semmiképpen sem, a jelenlegi törvény maximális keretének a kihasználása sem megfelelő, akkor jött el a helye a törvényi változtatásnak. Meg kell vizsgálni, hogy az intézmények rendelkeznek-e - például az ügyészség vagy a Számvevőszék - minden felhatalmazással, vagy pedig nagyobb hatáskört kell nekik adni.
A Szocialista Párt vezetői éppen tegnap a Katolikus Püspöki Kar vendégei voltak, magam is ott lehettem velük. Ott ismertettük azt az álláspontunkat, hogy egyházi kérdésekben, egyházakat illető törvénymódosításoknál a véleményünk kialakítása előtt kikérjük a történelmi egyházak, az egyházak, az egyházi szakértők véleményét. Ebben a kérdésben is ezt tesszük. Biztosíthatok mindenkit, hogy doktrinerségtől mentes álláspontot fogunk kialakítani egy olyan esetleges, apró részleteket érintő szabályozásra, szigorításra, amely kiszűri azokat a visszaéléseket, amelyek törvények által kiszűrhetők, hiszen tudjuk, hogy akármilyen szigorú törvényeket hozunk, bizonyos visszaélések sajnos mégis lesznek.
Végül hadd idézzek egy szakértőt magánemberként - és talán nem a szocialista frakció nevében -, aki azt mondta, hogy persze minden vallásnak meg lehet adni a törvényi bejegyzést, de hosszú távon természetesen egy vallás legnagyobb próbája az, hogy túléli-e alapítója és első prófétái halálát.
Azt gondolom, tisztelt képviselőtársaim, hogy elfogadjuk Várhegyi Attila államtitkár úr válaszát, és reméljük, hogy olyan javaslat fog elénk kerülni, amelyet meg is tudunk szavazni ebben a kérdésben.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir