VÁRHEGYI ATTILA

Full text search

VÁRHEGYI ATTILA
VÁRHEGYI ATTILA, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, tisztelt elnök úr. Tisztelt Elnök Asszony! Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Noha természetesen személyes véleményem van mindarról, ami ebben a kérdésben, a Hit Gyülekezete ügyében az elmúlt hetekben, hónapokban a nyilvánosság előtt elhangzott és megjelent, azt gondolom, az a helyes álláspont, amelyet legutóbb az interpellációra adandó válaszban is elmondtam a tisztelt Háznak, és amelyet a bizottság előtt is elmondtam: a rendszerváltozás egyik nagy eredménye az volt, hogy a szabad vallásgyakorlás jogát alkotmányosan garantálta Magyarország valamennyi polgárának.
(15.10)
Éppen ezért, és a már idézett jogszabályokból fakadóan, kormányzati szempontból a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma részéről nincs módom, nincs lehetőségem és nem is akarom minősíteni az elhangzottakat, sem pedig ezeket a történteket.
Arra szeretnék választ adni - egyébként az elnök asszonytól el is hangzott -, hogy azon vagyunk, hogy a történelmi egyházakkal és sok más egyházzal lefolytatott előzetes egyeztetés után az elkészült törvényalkotási koncepciót mihamarabb, a bizottság véleményezését követően, a kormány elé terjeszthessük, és azt követően a tisztelt Háznak megvitatásra és elfogadásra ajánljuk. Valóban szeretnénk kitérni azokra a részekre, amelyek minél alacsonyabbra szorítják a visszaélések lehetőségének a számát, gyakoriságát, mert ezek valójában nem szolgálják azt a célt, amely egyébként az egyházak működése szempontjából hihetetlenül fontos a társadalomnak.
A kormány az elmúlt másfél éves egyházpolitikája során arra törekedett, elsősorban a történelmi egyházakkal megkötött szerződései, a járadékszerződések, az ingatlanrendezési megállapodások alapján, hogy immár ne az legyen a kérdés ebben az országban, hogy miért kell együttműködnie államnak és egyháznak, hanem az legyen a kérdés, hogy hogyan működjön együtt ebben az országban a magyar állam és az egyházak a megkötött szerződések alapján azért, hogy mind a szociálpolitikai, mind az oktatási, mind a kulturális és más közszolgáltatásokat a lehető legjobban a polgárok, a szolgáltatást igénybe vevők javára végezhessenek el, mindamellett szabadon gyakorolhassák azt a hitéleti tevékenységüket, amely miatt az egyházak létrejöttek, és amit szabadon ebben az országban a polgárok magukénak vallhatnak, saját döntésük alapján.
Ebben és ennek a teljes mértékű biztosításában kérem a továbbiakban is mind a bizottság, mind a képviselő úr, mind pedig a tisztelt Ház közreműködését.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir