MANNINGER JENŐ

Full text search

MANNINGER JENŐ
MANNINGER JENŐ közlekedési, hírközlési és vízügyi minisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Az ön aggodalmát ismerjük, és tiszteletre méltónak tartjuk törekvéseit, amelyet az elmúlt egy évben tett a komoly vízkárok elhárítása érdekében. Valóban, most is aktuális ez a téma, hiszen jelenleg az országban több helyen is belvízvédelmi készültséget kellett elrendelni.
A felvetett problémákra konkrétan a következőket tudom mondani:
A belterületi helyi vízkárok enyhítésére, miután az ez évi megyei vis maior keretek kimerültek, a központi vis maior tartalék használható fel. Az önkormányzatoknak a védekezési kiadásaik megtérítése érdekében a területfejlesztési tanácsokhoz kérelemmel kell fordulniuk. A károk megelőzésére és a védekezésre a helyi önkormányzatok címzett és céltámogatási rendszeréről szóló törvény alapján címzett támogatásra lehet igényt benyújtani. A 2000. évre szóló támogatási igénybejelentés benyújtási határideje ez év december 15-e, tehát a mai nap. A 2001. évre vonatkozó igények koncepcióját pedig 2000. május 5-éig kell az illetékes minisztériumok részére megküldeni. Ezek mellett a lehetőségek mellett a közmunkapályázatok adta lehetőségeket is igénybe lehet venni.
A felsorolt forrásteremtő lehetőségeken kívül nagy szerepe lehet a feladatok társulási formában történő teljesítésének. Ahol nincs, a helyi vízrendezési és vízkár-elhárítási közfeladatokat ellátó vízitársulatok megalakítása, a meglévők megerősítése és érdekeltségi alapokon való működtetése mindenképpen a gondok egyik megoldása lehetne.
(15.50)
Az összegyűjtött belvizek levezetését, az állami tulajdonú művek rekonstrukcióját tárcánk kiemelt fontosságúnak tekinti, erről kormányhatározat rendelkezik, mely a forrásokat 2000-ben biztosítja. Jövőre a pénzügyi lehetőségeink függvényében új ütemezéssel folytatjuk ezt a munkát.
Konkrétan: a fenntartási feladataink során Csongrád megyét illetően megtörtént a Sándorfalvi-főcsatorna kotrása, aminek következtében a csapadék elvezetése jelentősen meggyorsult. A Kistelek-Balástyai-főcsatornát illetően pedig vizsgáljuk annak lehetőségét, hogyan tudnánk a meglévő problémán segíteni. Meg kell mondanom, hogy ebbe a körbe sok más csatorna is beletartozik. A képviselő úr által említett Gyapjas-csatorna azonban nem vízügyi kezelésű, annak karbantartása a helyi vízgazdálkodási társulat feladata.
Természetesen az említett lehetőségek csak akkor hatékonyak, ha jelentős erőket fordítunk a megelőzésre és a koordinációra. Ennek részeként megkezdődött a KHVM és az FVM közös munkájával a képviselő úr által is szorgalmazott átfogó vízrendezésiterv-készítés. A feladatok megosztottsága azonban nem jelenti a tevékenységek szétesését. A vízügyi szolgálat a jogszabályokban foglaltaknak megfelelően a továbbiakban is koordinálja, összefogja és irányítja a védekezési munkákat.
Meg kell említenem, hogy ezen túlmenően most is jelentős segítséget nyújtunk a védekezőknek, elsősorban a leginkább hiányzó kisteljesítményű szivattyúk átadásával.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir