DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A kormány ez év augusztus 13-án hozott egy határozatot a helyreállítási és újjáépítési tárcaközi bizottság és megyei bizottságok létrehozásáról az árvíz- és belvíz sújtotta területeken, az újjáépítés megszervezése céljából. Ugyanebben a határozatban a kormány saját maga számára határidőt is szabott, mégpedig szeptember 30-áig kell megszervezni a helyreállítást úgy, hogy az önkormányzatok kötelező feladatokat szolgáló építményei elkészüljenek, illetve a lakóházak is november hónapban helyreállításra kerüljenek.
A Magyar Szocialista Párt elismeri, hogy néhány területen egyes feladatoknál a kormány eredményesen végezte el a munkáját, így például az utak, hidak és a kötelező önkormányzati feladatok ellátását szolgáló épületek tekintetében eredményes tevékenységet folytatott. Ugyanakkor szeretném szembesíteni a kormányt és jelen lévő kormánypárti képviselőtársaimat azzal a szomorú és aggodalomra okot adó ténnyel, hogy minden ígéret és minden kinyilatkoztatás ellenére Szabolcsban, Békésben, Hevesben ma is nagyon sok család kénytelen úgy a tél elé nézni, hogy nincs otthont nyújtó fedél a feje felett. A kormány nemcsak azzal nyugtatta az árvízzel és belvízzel sújtott településeket, hogy senki nem marad fedél nélkül, hanem azzal is, hogy a több forrásból előteremtett összeg elegendő lesz a gondok megoldására.
Ugyanakkor tapasztalataink szerint azonban a tények mást mutatnak. Egyrészt a kormány nem ismerte el a települések által jelzett károk mértékét csak mintegy 60-70 százalékban. Hadd mondjak konkrét példát is! Fehérgyarmaton például, a Szabolcs megyei településen 27 lakás sérült, 6,1 millió forintra lett volna szükségük, és 1,8 millió forintot kaptak; vagy például Püspökladány településen, ahol 28 lakáshoz 20 millió forintra lett volna szükség, és 11,5 millió forintot kaptak. Másrészt egyes önkormányzatoknál az elismert kárösszegeknek is csak egy részét továbbította a kormány. Tehát vannak önkormányzatok, ahol teljes mértékben megkapták, vannak önkormányzatok, ahol egy részét kapták meg ennek a kárösszegnek. És végül a megrongálódott lakások helyreállítása nem történt meg teljeskörűen, és legrosszabb helyzetben azok vannak, akiknek teljesen rommá vált az otthonuk, az új házak építése ugyanis jellemzően csak az alapozásig jutott el, s most már egészen biztosan tavaszra marad a befejezés. Így aztán ezek a családok, ezek az emberek rokonoknál, művelődési házakban, szociális otthonokban húzzák meg magukat.
Az önkormányzatok erejüket és megcsapolt költségvetésüket nem kímélve próbáltak enyhíteni az emberek gondjain, s jó volt látni, hogy nem csak ők, hiszen civil szervezetek és nagyon sokan segítő magánemberek is megmozdultak a segítségnyújtás érdekében. Mi azt gondoljuk, a kormánynak nemcsak az a dolga, vagy az lett volna a dolga, hogy a központi költségvetésből támogatást nyújtson, hanem hogy ebben a koordinációban is részt vegyen, hiszen tapasztaltuk azt, hogy szerencsétlen volt a kormány képviselőinek az a nyilatkozata, amikor nyár végén a segítségüket felajánló szervezetek lelkesedését azzal hűtötték le, hogy most már a kormány teljes mértékben ura a helyzetnek, megvan a pénz az újjáépítésre, ezt követően ugyanis látványosan megcsappant az adományozó kedv. Pedig voltak olyan szervezetek, amelyek önzetlenül és hatékonyan próbáltak segítséget nyújtani, ilyen volt például a Petőfi Csarnok diákszolgálata, ahol megszervezték az adományok fogadását, illetve a Generáció Mecénás Klub, ahol ugyancsak ebben a szervező munkában hatékonyan vettek részt.
Tisztelt Országgyűlés! Mi elismerjük, hogy egyes területeken, ahogyan az előbb említettem, az utak, a hidak, az önkormányzatok kötelező feladatait ellátó intézmények helyreállításában a kormány eredményesen tevékenykedett, ugyanakkor nem lehet ezzel a feladatot letudni, nem lehet a dolgot kipipálni, mert vannak még emberek, akiknek nincs hol lakniuk, vannak még emberek, akiknek nem megoldott, hogy hogyan fogják majd a telet tölteni, hiszen ma sincs otthon a fejük fölött.
Mi tehát azt mondjuk, hogy a kormány tekintse át a helyzetet, és ha arra az eredményre jut, hogy rosszul mérte föl a károk nagyságát, akkor teremtsen új forrásokat. Ha pedig ezen áttekintés után a kormány arra a következtetésre jut, hogy a pénz elég, de valami miatt nem működik a rendszer, akkor javítsa ki azt, ami javításra szorul a károsult emberek érdekében.
Köszönöm a figyelmet. (Taps az MSZP és az SZDSZ soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir