VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Azt hiszem, az ön felszólalása is megerősíti azt, amit a kormány a kormányváltás után közvetlenül megtett, hogy szükség volt a Postabanknál azonnali és sürgős közbeavatkozásra.
(9.50)
Szükség volt, mert az új kormány is úgy látta, hogy nem volt megfelelő tulajdonosi kontroll ennél a banknál. (Rozgonyi Ernő: Sem!) Az előző kormány több alkalommal úgy segített a Postabankon, hogy annak nem voltak meg sem a működésben, sem a személyi állományban a megfelelő konzekvenciái. Gyakorlatilag azok a tények, amelyeket a képviselő úr itt megemlített, megfelelnek a valóságnak. Tény, hogy valóban volt 8,8 millió forintos havi fizetés, valóban volt olyan személy, aki nyolc általánossal töltött be felelős vezető beosztást ennél a banknál. (Keller László közbeszól.) Gyakorlatilag teljesen anarchikus állapotok voltak a Postabank tekintetében. Éppen ezért kellett a kormánynak a banknál sürgős személyi változtatásokat és a tulajdonosi kontroll megerősítését megtennie.
A képviselő úr kérdése arra vonatkozik, hogy mik a munkához jutás feltételei a Postabanknál és általában más pénzintézeteknél. Nyilván én elsősorban a mai helyzetre kívánok önnek választ adni, és erre azt tudom mondani, hogy a vezető állású személyek alkalmazásának feltétele általában a hitelintézetekről és pénzügyi vállalkozásokról szóló törvény 44., illetőleg 68. §-a. Ezek adnak részletes szabályozást, előírva a kötelező végzettséget, a szakmai gyakorlatot, a feddhetetlenséget, az összeférhetetlenséget.
A törvény arról is rendelkezik, hogy pénzügyi intézménynél vezető beosztású személy csak az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet előzetes engedélyével nevezhető ki. Mint az valóban képviselő úr által is említve volt, és a sajtóban több alkalommal kapott nyilvánosságot, a Postabank korábbi vezetése több ízben megszegte ezeket a szabályokat, különösen ami a szakmai végzettséget illeti. Éppen ezért az új vezetés, az előző vezetés által elkövetett szabálytalanságokat orvosolva a következő fontosabb konkrét intézkedéseket tette. Bér- és besorolási, valamint teljesítményértékelési rendszert vezettek be. A dolgozók bérét a piaci átlaghoz igazították. A munka törvénykönyve előírásai az irányadóak a felmondásra és a végkielégítésre vonatkozóan, így tehát nem fordulhat elő még egyszer az, hogy egy távozó vezetőnek 300 millió forint fölötti végkielégítést kelljen fizetni. Ilyet nem fizetett a kormány, szeretném azért megnyugtatásként elmondani.
Ugyanígy az új jelöltek felvételénél elsősorban a szakmai követelményeket veszik figyelembe, és törekednek a megfelelő referenciák beszerzésére. Általános követelmény a nyelvismeret, a számítástechnikai végzettség, a kvalifikált munkakörökben a felsőfokú szakirányú végzettség. A korábbi visszaélésekre, amelyek a gépkocsihasználatra vonatkoztak: a vezetők gépkocsihasználata most korlátozott, különböző extra típusok nem vásárolhatóak. A bérezés teljesítményorientált, és a pénzügyi racionalitás alapján a Postabank létszámát jelentősen csökkentették.
Azt gondolom, mindezek az intézkedések hozzájárultak ahhoz, amit néhány nappal ezelőtt a sajtó is közölt, hogy a Postabank szeptember végén az előzetes adatok alapján 3,4 milliárd forintos nyereséggel zárta az eddigi gazdálkodását. Nagyon remélem, hogy ezek az intézkedések lehetővé teszik, hogy annak az állami segítségnek, amit a Postabank kapott ahhoz, hogy a gazdálkodása racionálisabbá váljon, meglesz az eredménye, és a Postabank eredményes működésével ennek a veszteségnek egy jelentős részét majd kompenzálni is tudja.
Kérem a válaszom elfogadását. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir