DR. HELMECZY LÁSZLÓ

Full text search

DR. HELMECZY LÁSZLÓ
DR. HELMECZY LÁSZLÓ (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Képviselőtársak! Az 1472. számú törvényjavaslat büntetőeljárási törvényt érintő részével szeretnék foglalkozni a Fidesz frakció részéről, illetve érintőlegesen az ítélőtáblákkal, hiszen a kettő tulajdonképpen szervesen összefügg.
A törvényjavaslatban lévő Be. novella tulajdonképpen egy elfogadott, de hatályba nem lépett új büntető-eljárási törvénynek egyes rendelkezéseit veszi át, és az is megállapítható, hogy az új büntetőeljárási törvény hatályba lépése és a táblák behozatala a jogrendszerünkbe szerves egységet képez. Ezzel kapcsolatosan az államtitkár úr által elmondottakon túl én még az ítélőtáblákkal kapcsolatosan egy észrevételt szeretnék tenni. Azon túl, hogy az ítélőtáblák korábbi behozatalát jogrendszerünkbe a számadatok sem indokolták, még egy lényeges körülmény van. Nevezetesen az, hogy ilyen számadatok mellett aránytalanul lassította volna az ítélőtáblák, illetve a négyfokozatú eljárás behozatala a büntetőeljárást mint olyat.
Még egy érv az új Be. hatályba lépésének elhalasztása mellett: amikor a kormány úgy döntött, hogy elhalasztja az új büntetőeljárási törvény hatályba léptetését 2000. január 1-jére, a szakma már olyan késésben volt, amit nem lehetett volna behozni. Arra szeretném csak felhívni a figyelmet, hogy az egykori, eredeti büntető perrendtartás az 1896-os törvénnyel lett elfogadva, és 1900-ban négy esztendei felkészülés után lépett hatályba.
Ennek a mostani törvényjavaslatban lévő Be.-módosításoknak tulajdonképpen, tisztelt Ház, két markáns része van. Az egyik rész az, amely az eljárások gyorsítását, egyszerűsítését szolgálja úgy, hogy igyekszik megtartani a garanciális elveket, és vannak pontosító részei, illetve nyilván további garanciális elemei.
Mik azok, amik az eljárás gyorsítását, egyszerűsítését szolgálják? Néhányat csak kiragadnék. A nyomozási határidőket rugalmasan szabályozza, a szakértői bizonyítás rugalmasabb szabályozása, a hatósági tanúknak, a védőknek a jelenlétére vonatkozó szabályok, az írásban tett vallomás lehetősége. Az új büntető-eljárási törvényből is átvesz egyszerűsítő és gyorsító megoldásokat, így a lemondást a tárgyalásról, vagy a távollévő terhelt elleni eljárás lehetőségének a behozása.
Vannak pontosító és garanciális elemet tartalmazó részei is a novellának, így a lakhelyelhagyási tilalom, amelyet Ábrahám képviselőtársam is említett az előbb. Az ő hozzászólására reflektálva szeretném elmondani, hogy én a gyakorlatban nem érzem olyan nagy problémának azt, hogy a lakhelyelhagyási tilalmat adott esetben az ügyész is engedélyezheti. Azért nem érzem a gyakorlatban nagy problémának, sőt az eljárást gyorsító és könnyítő intézménynek is tartom és még garanciális intézménynek is, mert kényszerintézkedésről van ugyan szó, amit az új Be. valóban a bíróságnak enged meg, de a lakhelyelhagyási tilalom a Be.-nek ebben a módosítással érintett rendszerében is tulajdonképpen egy előzetes letartóztatást helyettesítő és a terhelt mozgását korlátozó intézmény, amely elősegíti a hatóságok munkáját. Hangsúlyozni szeretném, úgy, hogy nem kerül sor bírósági határozat alapján adott esetben szabadságelvonásra.
Azt gondolom, az ilyen módon való szabályozás semmiképpen nem hátrányos végül a terheltre sem, hiszen elkerül egy sokkal súlyosabb kényszerintézkedést, elkerül tulajdonképpen egy bírósági eljárást, és a hatóságoknak pedig kifejezetten előnyös, hiszen a terhelt nyilván a lakhelyét nem tudja megváltoztatni vagy elhagyni.
(22.30)
Ily módon gyakorlatilag könnyebben lehet sort keríteni arra, hogy a hatóság rendelkezésére álljon.
Visszatérve a pontosító, illetőleg a garanciális, gyorsító elemekre - ilyen például az útlevél elvételének a büntetőeljárási törvényben való szabályozása -, tudjuk azt, hogy a közelmúltban ezzel kapcsolatosan voltak gyakorlati problémák is, erre külön azonban nyilvánvalóan nem kívánok kitérni.
Mik a leggyakoribb kifogások a büntetőeljárási törvény mostani módosításával? A gyakori kifogások azok, hogy az új büntetőeljárási törvényt szétdarabolja, illetőleg az a másik gyakorlati kifogás, hogy az új büntetőeljárási törvényt szakaszosan veszi át a novella, illetőleg az 1472-es törvényjavaslat. Ennek ellenére azt állítom, hogy alkotó módon veszi át. Mondanék rá példát; a jogegységi eljárást a korábbi Be. ahogy átveszi, illetőleg ahogyan ez a novella átveszi arra vonatkozóan, amikor a jogegységi eljárás a terheltre is kihat. A másik kifogás az, hogy szakaszos az átvétel, illetőleg átmeneti ez a Be. Azt gondolom, abban igaza van Ábrahám képviselőtársamnak, hogy valóban szükség lesz a Be. további módosítására, ez nem kétséges, azonban azok a szabályok, amelyeket tulajdonképpen ez a Be.-módosítás hoz, nem átmeneti, hanem hosszú távú, megalapozott és garanciális szabályok. Tehát nem hároméves szabályozásról van tulajdonképpen szó, hanem hosszú távú szabályozásról. Más kérdés, hogy valóban bizonyos mértékben, figyelemmel a korábbi Be.-módosításra is, szakaszosan történt. Tehát kisebb terjedelmű törvénymódosításra, én sem vitatom, lehet számítani természetesen az elkövetkezendő időben. De ezt egyébként indokolja tulajdonképpen az ítélőtáblák felállítása, az ezzel kapcsolatos konzekvenciákat nyilvánvalóan a jogalkotónak le kell vonni.
Összegezve: a Be.-módosítás gerincét tulajdonképpen az új büntetőeljárási törvényben már kodifikált és a jogalkalmazás számára is megnyugtató megoldást jelentő szabályok teszik ki, amelyek, úgy gondolom, jól beilleszthetők a hatályos büntetőeljárási szabályokba. Összességében álláspontom szerint a büntetőeljárás szabályozása, amely a T/1472. számú törvényjavaslatban fellelhető, mindenképpen az eljárás gyorsítását, sok esetben egyszerűsítését és rugalmasabbá tételét szolgálja úgy, hogy a garanciális elemek, amelyek egy büntetőeljárási törvénynél nagyon-nagyon fontosak, minden esetben fellelhetők. Jól követhető a jogalkotó azon szándéka, hogy minden módosítás, legyen az az új Be. pontosítása vagy esetleg új szabályozás bevezetése, figyelemmel van a garanciális szabályokra, ami az én álláspontom szerint, mivel a büntetőeljárás nagyon sok esetben alapvető szabadságjogokat is korlátozott, igen lényeges körülmény.
Köszönöm a megtisztelő figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir