DR. SIMON MIKLÓS

Full text search

DR. SIMON MIKLÓS
DR. SIMON MIKLÓS, az FKGP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Asszony! Képviselőtársaim! Az utóbbi néhány évtizedet nyugodtan nevezhetjük a kemizáció korszakának is, hiszen fokozatosan mindennapjaink velejárójává vált a különböző kémiai készítmények használata. Ez igaz az élet minden területére.
A forgalomba került és a regisztrált vegyi anyagok számának növekedése exponenciális; jelenleg 10 milliónál is több vegyi anyagot tartanak nyilván. A vegyipar, a gyógyszeripar, a kozmetikai ipar és a növényvédőszer-ipar ontja a különböző hatású vegyi anyagokat. Az egyre fejlettebb, összetettebb technológiák hatásukat tekintve egyre specifikusabb és hatékonyabb készítmények előállítását teszik lehetővé. A kialakult helyzetet bonyolítja, hogy ezen anyagok emberi egészségre, környezetre gyakorolt hatása a legtöbb esetben ismeretlen. Az összes ismert vegyi anyag számának közel fél százaléka esetén ismerjük jól azok kockázatait.
Nem szólok részletesen arról, hogy a töméntelen számú vegyi anyag betegséget kiváltó kóroki tényező, illetőleg kémiai katasztrófák kiváltó oka is lehet. A növekvő kemizáció tehát, mérhetetlen haszna mellett bizonyos szinten egyre nagyobb kockázatot jelent az élet és ezzel együtt a társadalom számára. Ezen kockázat minimalizálásának és elhárításának eszköze lehet a vegyi anyagokról, készítményekről, illetve ezek veszélyesség szerinti osztályozásáról, raktározásáról és szállításáról szóló törvény megalkotása.
A környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 3. §-ának (1) bekezdése megállapítja, hogy a törvény rendelkezéseivel összhangban külön törvénynek kell rendelkezni többek között a veszélyes anyagokról. A veszélyes anyagokról szóló törvény megalkotását az OECD-hez való csatlakozás idején prioritással kezelt feladatként vállaltuk. Időközben a veszélyes anyagok osztályozása és szabályozása az európai uniós csatlakozásból származó egyik legsürgetőbb feladatként is azonosításra került.
A kormány 1996-ban rendeletben szabályozta a veszélyes anyagok és készítmények osztályozását, csomagolását, jelölését, továbbá az ilyen anyagokkal, készítményekkel végzett tevékenység engedélyezését és nyilvántartásának rendjét. A rendelet, amit 233/1996. számú kormányrendelet néven emlegetnek, és a végrehajtására kiadott 4/1997. számú népjóléti miniszteri rendelet a részletes rendelkezések vonatkozásában is igen nagy fokú jogközelítést valósított meg mind az európai uniós irányelvekhez, mind pedig az OECD-hez való ajánlásokhoz. A hatályos szabályozást azonban néhány területen megújítani, más tekintetben pedig módosítani, kiegészíteni szükséges. Ez indokolja a kémiai biztonságról szóló törvény megalkotását.
Ezen törvény ambíciója szerint kerettörvény, ami áttekinthető rendet teremt a vegyi anyagokkal összefüggő nagyszámú rendelet egységes újraszabályozása terén; azonban nem vállalható fel az, hogy minden vegyi anyaggal, termékkel kapcsolatos szabályozás ebben a törvényben megjelenjen. A gyógyszerek, növényvédő szerek, műtrágyák, állatgyógyászati készítmények, élelmiszerek szermaradék-tartalma, a veszélyes áruk közúti, légi vagy vízi úton történő szállítása önálló, nagy hagyományokkal rendelkező szakterületi szabályozások tárgya marad. A törvénytervezet kerettörvény jellege azonban megvalósul, többek között az alábbiakban:
A törvény nemcsak a veszélyes anyagokkal foglalkozik, hanem azokkal, a már kereskedelemben lévő anyagokkal is, amelyek a piacra lépésükkor érvényes jogszabályok értelmében még nem minősülnek veszélyesnek. Ezek körében meghatározott prioritási rend szerint utólagos kockázatértékelést kell végrehajtani. A törvény néhány előírása elsősorban az osztályozásra, csomagolásra és jelölésre, továbbá a biztonsági adatlapra vonatkozik, a tárgyi hatály alá tartozó ipari, vegyi anyagok körén túl más anyagok, készítmények körére is kiterjesztő a jogszabály ilyen értelmű rendelkezése.
A törvény felhatalmazása által egy sor rendelet kiadására kerül, illetve került sor. Ezek közül környezetvédelmi szempontból legjelentősebb a mosószerekről szóló, a vegyi anyagok kockázata értékeléséről, kezeléséről szóló, a PIC-eljárásról szóló, az egyes veszélyes anyagok forgalmi korlátozásáról, betiltásáról, az azbeszt-környezetszennyezés megelőzéséről szóló rendelet.
(10.50)
Értesüléseim szerint ezen rendelettervezetek, az utolsó két témakör kivételével, már elkészültek, illetve a többi témakört illetően fél éven belül elkészülnek. A kémiai biztonsági törvény az új vegyi anyagokra vonatkozó, már hatályos eljárást annyiban módosítja, hogy az új anyagok és a meglévő anyagok definícióját az európai uniós irányelvvel azonos módon adja meg.
Megszűnik továbbá a tevékenységek engedélyezése, helyette bejelentési kötelezettség lép be, ami egyértelműen könnyítést jelenthet a készítmények gyártói számára, ami a készítmények piacra történő bevezetésének felgyorsítását eredményezheti. Ugyanakkor ez a lépés a felelősség bizonyos fokú áthárítását is jelenti a készítmények gyártói irányába, hiszen ezután a készítményekért a gyártó viseli a felelősséget.
A kémiai biztonság igényeinek biztosítása az ellenőrzésen és szankcionáláson keresztül valósul meg. A hatósági tevékenységben a közegészségügy szempontjából az ÁNTSZ, a környezetvédelem vonatkozásában a környezetvédelmi felügyelőség, a munkabiztonság körében a munkabiztonsági felügyeletek, a tűzvédelem szempontjából a tűzvédelem megfelelő szervei, illetve a fogyasztóvédelem tekintetében a fogyasztóvédelmi felügyelőségek az illetékesek.
Tisztelt Ház! Az előttünk fekvő, a kémiai biztonságról szóló törvénytervezet, a környezet- és egészségvédelmi szempontokat figyelembe véve egy újabb jelentős lépést jelent az európai uniós szabályozásnak megfelelő jogrend kialakításának, az úgynevezett jogharmonizációnak a folyamatában. A Független Kisgazdapárt parlamenti frakciója a megvitatás után elfogadásra ajánlja a kémiai biztonságról szóló törvényt.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir