ELNÖK (dr. Áder János)

Full text search

ELNÖK (dr. Áder János)
ELNÖK (dr. Áder János): Tisztelt Országgyűlés! Kértem az Országgyűlés munkatársait, hogy állítsák vissza a gépet a legutolsó, második szavazásra, mert az alapján szeretném elmondani azt, hogy milyen eredményre jutottunk a frakcióvezető urakkal, amikor átnéztük a szavazási listák eredményét. (A táblán jelzett eredmény: 151 igen, 115 nem, 37 tartózkodás.)
Miután nagyon szoros volt a választási eredmény, tételesen megvizsgáltuk, hogy a szavazógép, a szavazatszámláló gép milyen módon rögzítette a szavazatokat, különösen azokban az esetekben, amikor a szavazógép azt jelezte, hogy nem működik. A vizsgálat eredménye azt mutatta, hogy sem Puch László, sem pedig Hargitai János szavazógépe nem jelzett vissza, tehát a képviselő urak abban a hiszemben voltak, hogy nem adtak le szavazatot. A két szavazat vagy a két szavazás, kettejük szavazása között az a különbség, hogy míg Puch László esetében a gép nem jelzett nem szavazatot, addig Hargitai János esetében igen szavazatot jelzett. Tehát: ennek következtében az elnök tévesen állapította meg az eredményt, hiszen Hargitai János képviselő úr szavazatát ily módon kétszer vettem figyelembe. (Dr. Kis Zoltán: Ki kellene mondani!)
Tehát ha most a táblán rögzített eredményhez képest hozzászámoljuk az itt, szóban elhangzott szavazatokat, akkor azt láthatjuk, hogy az igen szavazatok száma 152 - és így kérném ezt a jegyzőkönyvben is rögzíteni, tehát helyesen az igen szavazatok száma: 152 -, a nem szavazatok száma 116, a tartózkodó szavazatok száma 37. (Taps az SZDSZ soraiban.) Ez azt jelenti, ha valaki elvégzi ezt az összeadást, hogy a törvényjavaslat nem kapta meg a szükséges támogatást, tehát az Országgyűlés ezzel a szavazati aránnyal a törvényjavaslatot nem fogadta el. Egy szavazat a különbség a nem és a tartózkodó szavazatok javára, ebben az esetben az elnöknek nincs módja és lehetősége - hiszen nem szavazategyenlőségről van szó - szavazatának leadására, tehát, még egyszer mondom, ez a szavazás végeredménye. Ez az egyik, amiről szeretném tájékoztatni az Országgyűlést.
Tehát most, kihirdetve az eredményt, szeretném megerősíteni: az Országgyűlés azzal a szavazati aránnyal, amit az imént ismertettem, nem fogadta el a törvényjavaslatot.
A másik, amit szeretnék bejelenteni, hogy a frakcióvezető urakkal egyetértésre jutottunk abban, hogy miután a Házszabály nem rendezi egyértelműen azt a kérdést, mikor lehet új szavazást elrendelni, felkérjük az ügyrendi bizottságot arra, hogy ebben a kérdésben foglaljon állást - a jövőben az ilyen vitákat ily módon talán megelőzhetjük. Köszönöm a figyelmüket, és akkor folytatnánk a munkát.
Én most a következőt kérném szépen: hogy az esetleges hasonló vitákat elkerüljük, egy jelenlét-ellenőrzést tartunk. Azt kérem, hogy mindenki nyomja meg az igen gombot, és ha a szavazógépe nem működik vagy nem jelez vissza, akkor azt, kérem, most jelezze.
Kérem a táblát előkészíteni a szavazásra, és most mindenki nyomja meg az igen gombot. (Közbeszólások: Jelen! - Létszámellenőrzés.)
Megállapítom, hogy 357-en vagyunk jelen.
Kérdezem, hogy van-e valaki, akinek a gépe nem jelez vissza. (Senki nem jelentkezik.) Tisztelt Országgyűlés, tekinthetem ezt a költségvetés végszavazási eredményének? (Derültség. - Taps a Fidesz soraiban.)
Azt javaslom - miután a honvédelmi tárca képviselője ismét jelen van körünkben -, hogy térjünk vissza az eredetileg elfogadott napirend szerinti határozathozatalhoz. Ilyen módon a következő napirendi pontok tárgyalását szeretném javasolni:

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir