DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Miniszter Úr! A telefonhívások monopolista jellegű árazása, amíg méltatlanul terheli a kis jövedelmű embereket, ugyancsak hátráltatja Magyarország gazdasági növekedését. A telefonszolgáltatások megemelkedő ára felfelé nyomja a termelés költségeit, így a termékek árát, ami inflációs tendenciához vezet. Párhuzamosan emelkedik a munkanélküliség, amivel együtt jár a szociális terhek súlyosbodása. A versenyképesség lemorzsolódása pedig a piaci tranzakciók zsugorodását eredményezi, az államháztartás adóbevételeit lefelé szorítja, míg a szociális terheket felfelé nyomja. Tehát a magas telefondíjak aggasztóak. Íme, néhány alapvető számadat:
A Párizsban székelő OECD, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet közli, hogy 29 fejlett ország sorában Magyarországon a legdrágább az internet kapcsolási díja. Az átlagköltség negyven csúcsforgalmi órára Magyarországon 340 dollár, Csehországban 130 dollár, az USA-ban 35 dollár. Még egy szakértői vélemény az USA-ból: a Massachusetts állambeli International Data Corporation szerint a magyar internetpiac valószínűleg nem lesz képes nőni mindaddig, amíg a Matáv monopóliumhelyzete fennmarad. Bénítja ez a közép-, kis- és kicsi vállalkozásokat is, sőt a külföldi potenciális befektetők számára sem semleges. Szembeötlő, hogy egy telefonhívás Budapestről Chicagóba háromszor drágább, mint Chicagóból Budapestre.
Tisztelt Miniszter Úr! Kérdezem a következőket:
Kívánatos-e, hogy a monopolista szemlélet végnapjai lassabban közeledjenek az elvárhatónál? A Gazdasági Versenyhivatalnak mi a kompetenciája e tárgyban? Annak tudatában, hogy az Európai Unióhoz csatlakozásunkra árnyékot vetnek a távközlésben fellelhető monopolisztikus torzulások, szándékszik-e a kormány e jelenséggel prioritásban foglalkozni? Köszönöm az Országgyűlés megtisztelő figyelmét. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir