KATONA KÁLMÁN

Full text search

KATONA KÁLMÁN
KATONA KÁLMÁN közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Magyarországon mára a távközlés a gazdaság egyik húzóágazatává vált, és remélem, hogy ez a fejlődés a jövőben is folytatódik. Elég itt megemlíteni a nemrég lebonyolított DCS-1800-as tendert, amely közel 70 milliárd forinttal járult hozzá az ország költségvetéséhez.
Ami a díjmegállapítást illeti, jelenleg a távbeszélődíjak közül az internetszolgáltatás, az adatátvitel, a bérelt vonalú szolgáltatás, a kábeltévé-hálózat szabadáras szolgáltatás, tehát a verseny szabályozza. Egyetlenegy terület van, ahol hatósági díjak vannak, ez a vezetékes telefónia; itt egy koncessziós szerződés köti a kormányt, amely 2001. végéig van érvényben. Azon dolgozunk, hogy ez lerövidüljön; minden esély megvan arra, hogy egy évvel korábban szabaduljon fel a monopólium a vezetékes telefónia területén. A jövő évben már jelentkezni fog a mobiltelefon-társaságokon, az internetes szolgáltatásokon keresztül egy jelentős árcsökkenés. Éppen az előbb említett tengerentúli hívásoknál, ha megfigyeli, az elmúlt napokban egy nagyon komoly árverseny indult be azzal, hogy a kormányzat olyan állásfoglalást hozott, hogy az internettelefon nem azonos a vezetékes telefóniával, tehát ezen már verseny indult meg a Westel-mobil, illetve a Vodafone között. A különböző díjkedvezmények elindultak az internet területén; ez nem jelenti azt, hogy már elég alacsony, de mindenképpen lefelé menő folyamat indult el.
A jövő évre - a lehetőségeit nem kihasználva - a Matáv egy 4 százalékos emelést vállalt, ami körülbelül fele annak, amit a koncessziós szerződés lehetővé tesz számára. Ezen belül egy olyan árstruktúrán dolgozunk, amelynek az a lényege, hogy az alapdíj emelésének ellentételezéseként egy jelentős szolgáltatási díjcsökkenés következik be, ami éppen a képviselő úr által említett internet-, illetve távolsági helyközi szolgáltatás árainak a nagymértékű csökkenését fogja elősegíteni.
A Versenyhivatal folyamatosan követi ezeket a folyamatokat, kezdeményezi a monopólium megszüntetését. Ebben az egy esetben, ami a vezetékes telefóniát érinti, ő sem tud mit tenni, mivel egy koncessziós szerződés van, amelynek az ára egyébként annak a korszerű hálózatnak a kiépítése volt, amin most kommunikálunk, és többségében most már szabadon kommunikálunk.
(14.30)
A liberalizálás nagyon közel van. Úgy gondolom, hogy ha egy év múlva felteszi ezt a kérdést, akkor nyugodtan fogom azt válaszolni: Magyarországon az informatika és a telekommunikáció területén teljesen liberalizált a piac.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir