VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársam! Először is engedje meg, hogy megköszönjem azt a kitartó következetességet, amellyel ebben a kérdésben ön és a frakciója eljár, hiszen már negyedik alkalommal válaszolhatok egymás után a CW Bankkal kapcsolatos kérdésekre.
Szeretném emlékeztetni arra, hogy ennek a kormánynak az időszakában van először lehetőség arról beszélni, hogy mi történt ebben a bankban, és hogy mi történik azzal a súlyos hiánnyal, amely a bank felelőtlen gazdálkodása miatt keletkezett. Ehhez hadd tegyem még hozzá azt elöljáróban, hogy az Országgyűlés gazdasági bizottságán belül tényfeltáró albizottság jött létre. Ennek a bizottságnak minden parlamenti frakcióból van tagja, és nagyon bízom abban, hogy ez a tényfeltáró albizottság a CW Banknál kialakult veszteségek ügyében is értékes információkat fog majd nyújtani, a veszteségfeltárás okairól is be fog számolni.
Az ön kérdésére válaszolva azt mondhatom el, hogy a CW Bank a most rendelkezésünkre álló információk szerint 1990 és 1997-98 között halmozott föl olyan mértékű veszteséget, amely valóban közel 5 milliárd vagy 5 milliárd schillinget meghaladó összeget jelent. Azért nem tudok erről pontos összeget mondani, mert a veszteség forintértékének pontos meghatározása nem egyértelmű, hiszen azt a mindenkori aktuális árfolyamon tartják nyilván. Ezért nehéz kiszámolni tehát, hogy '99-es árfolyamon ez a veszteség mekkora tételt tesz ki.
Az tény, hogy a Nemzeti Banknál a '97-98-as évek során 77 milliárd forinttal csökkent a jegybank költségvetési befizetése ennek a tartaléknak a megképzésével. Tehát körülbelül ez a 77 uszkve 80 milliárd forint az, ami a CW Banknál a most rendelkezésünkre álló információk szerint veszteséget jelent, (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), és még egyszer hangsúlyozom, hogy ez az elmúlt nyolc esztendőben alakult ki.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir