LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Az elmúlt héten "Újabb vasútvonalakat szüntetne meg a tárca" címmel a közvélemény egy részét sokkoló minisztériumi tervezetekről jelentek meg írások a sajtóban. Nem hagyhat közömbösen, hogy a vasúti feketelistán szerepel a Szolnok-Tiszakécske-Lakitelek-Kiskunfélegyháza járat is.
Három héttel ezelőtt már tolmácsoltam a kérdéseimet a miniszter úrnak. Akkor a miniszter úr válaszában azt hangsúlyozta, hogy a kormány elé terjesztett stratégiai javaslatban nincs szó konkrét vasútvonalak megszüntetéséről. A válasz arra is kitért, hogy a jövő évben a közlekedési megoldások mikéntjéről a MÁV egyeztető tárgyalásokat kezd az érdekelt önkormányzatokkal bizonyos vasútvonalak önkormányzati vagy magánkézbe adásáról.
A sajtó most mintegy 4500 kilométer hosszúságú vasútvonal tervezett felszámolásáról adott híreket. Ennek megvalósulása esetén a hátrányos következmények enyhítése meghaladná a vasúti részvénytársaság, a felelős tárca, de valószínű, hogy a kormány lehetőségeit is. Mik ezek a hátrányos következmények? Sok településen ma sincs alternatívája a vasútnak. A tegnapi vasutassztrájk is bizonyította, hogy a települések sokaságából inkább ki se mozdulnak az ott élők, mert más módon, mint vasúton nem tudnak elutazni a falujukból.
Honvédelmi, nemzetbiztonsági érdek is, hogy egy-egy vasúti fővonal megbénulása esetére gondoskodjunk használható mellékvonalak fenntartásáról is. Az sem meggyőző érv a megszüntetés mellett, hogy most kevés a vasúti áruszállítás. Közismert, hogy ma a felvevő piacok, az Európai Unió kvótái keményen blokkolják a hazai gazdák értékesítési lehetőségeit.
A megszűnő vasútvonalak mentén mindig felgyorsul a települések elsorvadása és az elvándorlás. A kiegyensúlyozott településfejlődés szempontjából minden vasúti vonal megszűnése hátrányos döntés. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)
Milyen döntésre készülnek, miniszter úr? (Szórványos taps az MDF soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir