LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! A Művészetbarátok Egyesülete 1973 óta népszerűsíti a hazai művészek alkotásait, függetlenül attól, hogy a bennük rejlő művészeti érték könyv, kotta, lemez, szobor vagy festmény formájában jelenik-e meg. Az országos egyesület fáradhatatlan irányítói heti rendszerességgel, olykor hetente több alkalommal is kiállítást, tárlatvezetést, író-olvasó találkozót szerveznek, ébren tartják a művészeti divatból kikopott idős művészek értékes életműve iránti közönségérdeklődést, és kritikus elemzőik révén felfigyelnek a még életpályájuk elején tartó fiatal művészek maradandónak ítélt alkotásaira. Az egyesület rendezvényeivel, alkotótáboraival a Kárpát-medence szinte minden vidékén találkozhatunk. Színvonalas tájékoztató lapjuk, a Művészet és Barátai immár a kilencedik évfolyamában jár.
A '70-es évek elején is látható volt, hogy ez a klasszikus népművelő és művészetpártoló egyesület csak állami segítséggel tud talpon maradni, hiszen a kiállítótermet fűteni és világítani kell, a meghívót pénzért továbbítja a posta. Anyagi igényük mindenkor minimális volt, hiszen hűséges tagságuk, sok-sok névtelen művészetbarát segítsége, kisnyugdíjasok támogató forintjai, önzetlen munkájuk biztosította az igényes működtetés feltételeit.
Idén októberben a tagság döbbenten értesült arról, hogy a Művészetbarátok Egyesülete sem az Országgyűlés társadalmi szervezeteket segítő támogatásából, sem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának pályázati pénzkeretéből nem kap támogatást. Az egyesület puszta léte került veszélybe, és kérdésessé vált a további fennmaradása.
Tisztelt Államtitkár Úr! Van-e a tárcának néhány százezer forintja arra a célra, hogy életben tartson, támogasson egy, már negyedszázada jelentős, kulturális missziót teljesítő civil szervezetet? Köszönöm.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir