DR. HENDE CSABA

Full text search

DR. HENDE CSABA
DR. HENDE CSABA igazságügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót. Köszönöm a szíves érdeklődést és ezt a felfokozott várakozást.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Vancsik Képviselő Úr! Tisztelt Elnök Asszony! Egy kis műfaji tévesztés van: a napirend előtti felszólalásra a kormány képviselője reagálhat, ön azonban a Kisgazdapártnak tett fel egy kérdést. Engedje meg, hogy ehelyett... (Közbeszólás az MSZP soraiból: A koalíciónak!) azzal kezdjem a felszólalásomat, hogy számomra úgy tűnik, kísértet járja be a parlamentet, Aczél György kísértete. (Varga Mihály: Úgy van! - Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólás az MSZP soraiból: Liebmann Kataliné!) Nagyon régóta nem hallottunk olyan felszólalást ebben a Házban, amely egy irodalmár, egy történész által megjelentetett könyv tartalmát bírálja, és azt kifogásolja, hogy hogyan jelenhetett meg ilyesmi.
Tisztelt Képviselő Úr! Ha kimegy ide a folyosóra, ott talál egy sajtóasztalt. Azon az asztalon többek között a Szabadság című lapot is megtalálja. Ez a Magyar Szocialista Munkáspárt másik jogutódja, a Munkáspárt, vagyis a kommunista párt lapja. (Derültség, taps a kormánypártok soraiban.) Én nagyon helyénvalónak találom, hogy ez az újság itt hozzáférhető, mert én Voltaire-rel - önnel szemben - azt vallom, hogy nem értek önnel egyet, de az életemet is feláldozom azért, hogy ön és bárki más a véleményét szabadon kifejthesse. (Vancsik Zoltán: Ez történt!)
Most már az ügy érdemére rátérve: a kormány álláspontját a benyújtott törvény, annak preambuluma, indokolása, a parlamentben elhangzott miniszteri expozé és a vitában tett miniszteri és államtitkári felszólalások tartalmazzák. Ezenkívül figyelembe vehetők még a kormánypárti képviselők felszólalásai. Ön egy olyan személy levelét pertraktálta itt, aki sem nem képviselő, sem nem kormánytényező. Innentől kezdve engedje meg, hogy Liebmann Katalin elnök asszony kérdésével ne foglalkozzam a továbbiakban. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Pedig kellene!)
Egyértelműen elhangzott a vitában, és nagyon örülök annak, hogy kompromisszumos javaslatra előrelépés is történt ebben az ügyben, hogy a kormány a Szent Korona-tannak semmifajta alkotmányos újjáélesztését nem kívánja, a törvényjavaslat semmi ilyesmit nem céloz. Egyetlen célja ennek a törvénynek, amit remélem, hogy ma délután jó néhány szocialista képviselő is meg fog szavazni - mélyen bízom ebben -, hogy az ezeréves államalapításról a Magyar Országgyűlés méltó módon emlékezzék meg, és a magyar Szent Koronát és a hozzá tartozó koronázási jelvényeket azok közül a méltatlan körülmények közül, amelyek között '78 óta őrzik, kiemeljük, és végre méltó helyre állítsuk - és ez a méltó hely pillanatnyilag az Országgyűlés Kupolacsarnoka. Ott lesz mindenkinek módja, minden magyarnak határokon belül, határokon túl a Kárpát-medencéből és a nagyvilágból, hogy az előttünk álló millenniumi évben oda elzarándokolva erőt meríthessen az új évezred feladataihoz a Szent Korona látásából. Nagyon bízom abban, hogy ez a döntés a magyar nemzeti tudat megerősödéséhez és ezáltal Magyarország nemzeti felemelkedéséhez jelentős mértékben hozzá fog járulni.
Most már röviden a könyvről. Rendkívül helytelennek tartom - és ezt Dávid Ibolya miniszter asszony jelezte is az Országgyűlés Hivatala felé -, hogy előfordulhatott az, hogy egy parlamenti párt adományából, egy irományból csak a Ház egyik oldala részesedett. Ez megengedhetetlen, ezt el kell kerülni, és nem Liebmann Katalinnak vagy a Kisgazdapártnak kell felróni, hanem az Országgyűlés Hivatalát kell arra megkérnünk, hogy a jövőben ilyen ne forduljon elő.
Rosszallása jeléül Dávid Ibolya miniszter asszony a neki juttatott példányt egyébként az ügyet igen helyénvaló módon felvető Pető Ivánnak juttatta el néhány sor kíséretében, aki ezt köszönettel el is fogadta. Gondolom, hogy Pető Iván úr nagyon sok értékes gondolatot fog ebből a könyvből magáévá tenni. (Derültség.)
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok és a MIÉP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir