DR. BOGÁR LÁSZLÓ

Full text search

DR. BOGÁR LÁSZLÓ
DR. BOGÁR LÁSZLÓ, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljesen egyetértünk abban, hogy a megújuló energiaforrások jobb hasznosításának igényét megfogalmazó kérdésfeltevés nagyon helyénvaló. Energiagazdálkodásunk szempontjából fontos lehetőség a termálvízkincs többcélú kihasználása.
Valóban nagy értéket képviselnek a jelentős költségekkel folytatott szénhidrogén-kutatások következtében birtokunkba került, ön által említett, úgynevezett meddő kutak. Igaz az is, hogy hosszú ideje nem kellően megoldott e kútállomány kezelésének kérdése. A Kincstári Vagyoni Igazgatóság, amely az állam nevében a tulajdonosi jogokat gyakorolja, a közelmúltban - és ezt talán ön is tudja - felgyorsította a feladat megoldását szolgáló munkálatokat. A KVI a Bányászati Hivatallal közösen elvégezte, illetve megkezdte a műszaki-biztonságtechnikai feltételrendszer összeállítását, a veszélyforrások felmérését.
A berendezések többcélú hasznosítása csak sok szempontból meghatározott követelményeket kielégítő módon képzelhető el. Ennek keretében folyamatban van a hasznosítható kútállomány felmérése, a műszaki-gazdasági hasznosítás lehetőségeinek komplex megállapítása. Mindehhez több hatóság folyamatos, koordinatív együttműködésére van szükség. Ebben részt vesznek a Budapesti Műszaki Egyetem mellett az érintett bányászati, környezetvédelmi, természetvédelmi és vízügyi hatóságok is.
A jelenlegi ismeretek szerint hazánkban a geotermikus energia nagyobb részét kertészeti, kisebb részét fűtési célra hasznosítják. Az előzetes becslések szerint a meddő szénhidrogénkutak mintegy 80 százaléka csak korlátozottan vagy egyáltalán nem hasznosítható a vízügyi, környezetvédelmi, természetvédelmi szempontok figyelembevétele mellett. A kutaknak mintegy 20 százaléka gondos, a hasznosítás feltételeit pontosan meghatározott körülmények között állítható a gazdálkodás szolgálatába.
Összességében tehát a magyar állam tulajdonosi képviseletében eljáró Kincstári Vagyoni Igazgatóság fontos feladatának tekinti az úgynevezett meddő szénhidrogénkutak hasznosítását, és természetesen aktívan elősegíti azoknak a céloknak a megvalósítását, amelyekről ön beszélt, és azt, hogy minél hamarabb eljussunk abba az állapotba, hogy pontos, kielégítő és megnyugtató válasz legyen az ön kérdéseire. Most ez gyakorlatilag folyamatban van, hiszen a Kincstári Vagyoni Igazgatóságnak az is kötelessége, hogy a megfelelő körültekintéssel járjon el, és minden ehhez szükséges egyeztetést, illetve vizsgálatot elvégezzen. A megújuló, ezen belül a geotermikus energia hasznosítása csak - mint említettem - a vízügyi, környezetvédelmi, természetvédelmi, valamint a gazdaságossági szempontok egyidejű érvényesítése mellett valósítható meg.
Azt tehát örömmel jelenthetem önnek, hogy a Kincstári Vagyoni Igazgatóság folyamatosan dolgozik ezen a feladaton, a munkák előrehaladott állapotban vannak. A közeljövőben elkészülő kataszter, a kutak jellemzőinek felmérését követően kerülhet sor a hasznosítható kutak vagyonkezelésbe adására.
(15.30)
Tehát igen rövid időn belül átfogó és megnyugtató válasz lesz az ön kérdéseire. Most azt tudom válaszolni, hogy ez a munka dinamikusan halad, és a megoldás közvetlen közelébe jutottunk.
Köszönöm kérdését és hogy lehetőséget adott mindennek az elmondására. Természetesen folyamatosan informálni fogjuk önt a megoldás módozatairól. Köszönöm a figyelmét. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir