VARGA MIHÁLY

Full text search

VARGA MIHÁLY
VARGA MIHÁLY pénzügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr!
Először is szeretném megköszönni a napirend előtti hozzászólását, mert úgy gondolom, hogy nagyon fontos kérdésekre irányítja rá a figyelmet. Biztosíthatom arról, hogy napirend előtti hozzászólása nem pusztába kiáltott szó volt, hanem egy mikrofonba elmondott hozzászólás, amelyre a kormány nagy figyelemmel van, és igyekszünk azokat az érveket is mérlegelni, figyelembe venni, amelyeket ön a mostani hozzászólásában elmondott. Mégis azt gondolom, hogy abból a kérdésből kell kiindulnunk, hogy tíz esztendővel a rendszerváltoztatás után az ország ugyanabban a helyzetben van-e, mint tíz esztendővel ezelőtt.
Ha fölteszi magának ezt a kérdést a képviselő úr, azt gondolom, hogy erre egyértelmű nemmel tud válaszolni. Nem, a helyzet teljesen megváltozott, Magyarország normálisan működő piacgazdasággá vált, ahol megvannak a piacgazdaság intézményi feltételei, megvan a jogszabályi háttér, és a gazdaság szereplői a tíz év alatt alkalmazkodtak ezekhez a változásokhoz.
Elég csak arra utalnom vagy felidéznem azokat a számokat, amelyekről ön most a hozzászólásában beszélt. Ha belegondol abba, hogy a gazdaság teljesítménye milyen mértékben változott meg, akkor azt gondolom, egyetérthet velem abban, hogy amíg a dekád elején a visszaesés, a csökkenés volt jellemző a gazdaság teljesítményére, addig az utóbbi években stabil, kiegyensúlyozott növekedés van Magyarországon, amely okkal bátorít fel bennünket arra, hogy egy hosszabb távú tervezés alapjait vessük meg.
Ugyanezt mondhatom el az inflációról. A meredeken emelkedő infláció helyett - amely még 1995-ben is 31 százalék fölött volt - ma már egy csökkenő, 10 százalék alatti mértékkel számolhatunk, és minden gazdaságkutató szerint ez a trend folyamatosan csökkenő is lesz a következő években. Ugyanezt tudom megerősíteni a külgazdasági orientációról. Emlékezhet rá a tisztelt képviselő úr - hiszen akkor még egy állami minisztérium keretei között dolgozott -, hogy amíg a '90-es években Magyarország gazdasága nagymértékben függött a keleti országok piacaitól, addig ez a trend teljesen megváltozott, és ma már a magyar exportnak 75 százalék fölötti része megy az Európai Unió közösségeinek országaiba. A sort hosszan folytathatnám a munkanélküliséggel, az önkormányzatok gazdálkodásával, a társadalombiztosítás működésével és így tovább.
Szeretnék arra is emlékeztetni, hogy 1999-ben, amikor egy - véleményünk szerint - megalapozott költségvetés került a parlament asztalára és került '98 végén elfogadásra, 1999-ben is nagyon sokan követeltek a kormánytól úgymond kormánymozdulatot, kiigazítást, az ellenzéki oldalról egy újabb Bokros-csomagot.
Ekkor a kormány ezt nem tette meg, és azt mondta, hogy érdemes megvárni az egész éves folyamatokat. Mi történt 1999-ben? Ön is emlékezhet rá, képviselő úr: azok a gazdasági várakozások teljesültek, amelyekkel '98 végén, egy jóval rosszabb gazdaságpolitikai helyzetben a kormány kalkulálni tudott. Csak emlékeztetnék a koszovói háborúra, az orosz visszaesésre vagy többek között a természeti katasztrófák sorozatára. Ma tehát más a helyzet, és ez reményt ad arra, hogy egy hosszú távú, kiegyensúlyozott költségvetés kerüljön majd a parlamenti képviselők asztalára.
Kinek jó ez, tisztelt képviselő úr? Mindenkinek jó; jó a családoknak és jó a vállalkozóknak. Jó nekik, mert hosszú távra tudnak tervezni adóban, kiadásban, költségekben; és ha jó a vállalkozóknak, jó a családoknak, akkor jó az országnak is.
Szeretném azt is elmondani, hogy külföldi példák hosszú sora van a többéves költségvetésekre. Norvégiában, Ausztriában, Belgiumban két-három évvel számolnak, de az Európai Unió költségvetése is hat évre készül, tisztelt képviselő úr. (Moraj az MSZP soraiban.)
Szeretném megerősíteni azt, hogy a kormány - programjában is szereplő - határozott célja a jövedelmek fokozatos emelkedése. Ma nem az a jellemző, ami az előző kormányzati ciklusban, hogy mind a jövedelmeknél, mind a nyugdíjaknál visszaeséssel, reálértékvesztéssel kell számolni; úgy, mint a nyugdíjaknál az előző ciklusban: 12 százalékos csökkenéssel. Nem ez a helyzet. Ma mindenkinek évről évre egy picivel jobb lesz, reálértékben mind a jövedelmek, mind pedig a nyugdíjak növekednek.
Szeretnék emlékeztetni arra, hogy minimálbérben ez a kormány egy év alatt lépett annyit, mint az előző kormány négy év alatt összesen. Szeretném elmondani azt is, hogy a családi kedvezményekben olyan kedvezményeket tudtunk adni az elmúlt két esztendőben, amely reményt ad arra, hogy a népességfogyás csökkenő trendjét meg tudjuk állítani és meg tudjuk fordítani.
Azt tudom tehát mondani, tisztelt képviselő úr, hogy az egyeztetést folytatni fogjuk. Reményeink szerint ez a kétéves költségvetés reményt ad arra is, hogy az agrártámogatások összege is növekedjen. Bízunk tehát abban, hogy a parlament a kormány előterjesztését támogatni tudja majd. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)
(10.40)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir