DR. BAZSA GYÖRGY

Full text search

DR. BAZSA GYÖRGY
DR. BAZSA GYÖRGY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Úgy látszik, minden ilyen alkalommal a Bokros-csomagról szól a kormányoldal, és nem arról a három-négy évről, amely igazából ennek a vitának a tárgya.
(17.20)
Mondta is Gyürk képviselő úr, hogy mi lett volna a tandíjjal, ha... Én azt kérdezem világosan: mi lett a hallgatói normatív támogatással? 70 ezer forinttal indult az Orbán-kormány, és 70 ezer forintnál tart az Orbán-kormány.
Én azt kérdezem, mi lett a kollégiumokkal, amelyek kiemelt programpontját képezték az Orbán-kormány programjának. Épült kollégium? Nem épült érdemben kollégium, néhány száz férőhelyet korszerűsítettek vagy rendbe hoztak a lehetetlen állapotok miatt. Erről beszéljük, mi az, ami itt valóban megvalósult!
A diákhitel, persze én is azt gondolom, hogy jó konstrukció, mert kedvező kamatot jelent, de azért mégiscsak megkérdezem: a hitelt örömében vagy szükségében veszi fel az ember? Ha a 70 ezer forint nem 70 ezer lenne, hanem 150, akkor nagyon sok, több tízezer hallgatónak nem kellene felvenni a diákhitelt, mert volna olyan támogatás a zsebében, amely nem kényszerítené arra, hogy diákhitelt vegyen fel, amely - szeretném mondani - egyébként jó konstrukció, azt gondolom, ez ténykérdés.
Az egyszakosság: Pósán képviselőtársam nagyon jól tudja, hogy nem a kormány indította ezt el az előző ciklusban, hanem az ELTE bölcsészkara, mert így akart részben a tanári pályán alig elhelyezkedők számára jobb esélyt biztosítani - az érdeklődés is ezért volt ott nagyobb -, és kényelmesebb volt ezt mondani, nem pedig a kétszakossággal meg a tanárképzés moduljával terhelni a hallgatókat, akik így oda jelentkeztek nagyobb számban. A választ nem a kormány adta meg, az összes többi bölcsészkar is meghirdette az egyszakosságot. Világos, hogy munkaerő-gazdálkodási szempontból ez nem jó. Úgyhogy nem hiszem, hogy ezt a kormányra kellene kenni, azt hiszem, a piac működött. Lehet, hogy ezt szabályozni kell - ezt történik most. (Szórványos taps az MSZP soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir