LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az eddigi vitából egyértelmű számomra az, hogy a bizottsági jelentésekben felsorolt módosító indítványok többségében olyan jellegűek, amelyek azt jelzik számomra, hogy a kormányzat felszámolási és munkavédelmi fegyelmet erősítő törekvése nem találkozik minden parlamenti párt helyeslésével. Pedig a felsorolt gondok pártoktól és ideológiáktól függetlenül léteznek, és a szakmai közvélemény már 1998 előtt - éppen parlamenti vitában is, de a nagy nyilvánosság előtti vitában is - sürgette ezeket a szigorításokat.
Hosszú idő óta közismert a Bérgarancia Alap lehetőségének a kihasználatlansága. Nyersen fogalmazok, az elmúlt években gyakran problémát okozott az, hogy a felszámolók nem vették igénybe ezt a bérgarancia lehetőséget, mert több hasznot reméltek a vállalat bezárásáról és a pusztává tett ingatlan értékesítésétől, mint a továbbfoglalkoztatás esélyének a megteremtésétől. Mind humánpolitikai, mind gazdaságpolitikai megfontolásból egyet kell érteni azzal a szankcióval, ami rendbírság formájában sújtja azokat a felszámolókat, akik jogosultságuk ellenére sem kérelmezik bérgarancia segítségét a bértartozások fedezésére.
Meglepőek számomra azok a módosító szándékok, amelyeknek a képviselői a nyilvánosság előtt formálisan a munkavállalók érdekeit hangoztatják, valójában pedig - például ennek a törvénynek a megszövegezési vitája során - sokszor szándékuktól függetlenül is azon fáradoznak, hogy minél olcsóbb és könnyebb legyen a dolgozók utcára küldése, munkaviszonyuknak a bérgarancia lehetőségének igénybevétele nélküli minél gyorsabb felszámolása. Nem értek egyet tehát azokkal a szocialista módosító javaslatokkal, amelyek a dolgozók sérelmére elkövetett törvénysértések rendbírságát a minimumra csökkentenék. Különösen nem értek egyet azzal a javaslatukkal, amely nem a kárvallott dolgozók számához kötné a rendbírság kiszabását.
Tapasztalva azt az erőfeszítést, amelyik még most is jelentős erejű politikai erőket mozgósít annak érdekében, hogy a felszámolásokat ne a vállalatok reorganizációja, hanem bezárása kövesse, egyetértek Németh Zsolt MDF-es képviselőtársamnak azzal a javaslatával, hogy a bérgarancia lehetőségek mellőzése esetén a felszámolónak munkavállalóként ne az eredetileg javasolt 50 ezer forint rendbírságot kelljen kifizetnie dolgozónként, hanem ennek a dupláját, 100 ezer forintot.
Az indokláshoz hozzátenném még azt, hogy a rendbírság felső határának az emelése véleményünk szerint azért is szükségessé válik, mert az államháztartásról szóló törvény 108. § (4) bekezdése szerint az államháztartás alrendszereiben az önkéntes teljesítésre történő felhíváson kívül a költségvetési törvényben megállapított értékhatárt el nem érő kis összegű követelést behajtásra előírni nem lehet.
(21.50)
Ez az összeg a 2001. esztendőben 80 ezer forint, így a jogszabályokban járatos ügyfelek kihasználják ezt a lehetőséget, és nem fizetik be a kiszabott bírságot, a végrehajtás iránt pedig a fentiek miatt nem lehet intézkedni; tehát a rendbírság nem éri el a célját, azaz az ügyfelek jogkövető magatartásra ösztönzését.
Ezért, tisztelt képviselőtársaim, kérem, hogy támogassák Németh Zsolt képviselőtársam módosító javaslatát. Köszönöm szépen.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir