PODOLÁK GYÖRGY

Full text search

PODOLÁK GYÖRGY
PODOLÁK GYÖRGY, a gazdasági bizottság kisebbségi véleményének ismertetője: Köszönöm a szót, elnök asszony. Nagy örömömre szolgált, hogy Horváth képviselőtársam tulajdonképpen a kifogásokat mondta el a törvénnyel kapcsolatosan, amely elhangzott a vita során, amely egy rendkívül élénk, erőteljes vita volt a gazdasági bizottságon belül. Jobban örültem volna, bár könnyít a sorsomon, hiszen én egy perc alatt elmondhatom így összegezve a véleményemet, de jobban hangzott volna, ha az ellenzék részéről hangzanak el ezek a kritikai észrevételek a törvénnyel kapcsolatosan, amit fölvetett.
A gazdasági bizottság a törvénytervezet vitáját az előtt folytatta le, és ezt nem is értjük egészen, hogy a kulturális bizottság, amely vélhetően ennek a főbizottsága lett volna, valami úton-módon nem került kijelölésre vagy nem vette föl napirendjére, tehát ezt a témát nem tárgyalta, és úgy került a gazdasági bizottság elé, hogy a vélhetően főbizottság részéről nem került sor ebben a kérdésben állásfoglalásra. Ennek eredménye volt tulajdonképpen az éles vita, amely kialakult a gazdasági bizottságban, amely jellemzően - idézőjelben - "kultúrvitaként" került lefolytatásra.
A törvénytervezet rendkívül rövid, mindössze egy oldal preambulummal rendelkezik, és mindössze hét szakasza van. Az elmúlt három és fél év parlamenti munkájának ez a legrövidebb törvénye, és ez egyben magában hordozza azt is, hogy azért lehetnek gondok a végrehajtását illetően.
E törvényjavaslatnak az általunk megfogalmazott kritikai észrevételek mentén a legfőbb baja az, hogy rövid, ezért nyilvánvalóan nem kellően átgondolt, és ebben a formában nem ad megnyugtató megoldást a preambulumban megfogalmazott célkitűzésekre. A vita során egyértelműen bebizonyosodott, hogy a kiskapuk sora szinte nyitásra készen beépült a törvényjavaslatba. Minden egyes megfogalmazás, amely a törvényszakaszokban megjelenik, bármikor átléphető; erre elég sok példa elhangzott, hogy milyen formában.
A vita során elhangzott, hogy ebben a törvényjavaslatban tulajdonképpen egy kis magyar nyelvtörvény van születőben, amelyet a "gazdasági reklám- és üzletfeliratok" címszóba csomagoltunk be. Ha ez nem így lenne, akkor a törvényjavaslat által lefedett rész legalább kétharmada, ami az üzlettel és a reklámtörvénnyel kapcsolatos, ezek mind a reklámtörvényben módosításra kerülhettek volna.
(18.30)
Ugyancsak a vita során a törvényjavaslat leggyengébb és kimunkálatlan részének az bizonyult, hogy nem mutat megoldást abba az irányba, hogy a jövevényszavak, amelyek beépülnek és beépültek a szakmai közbeszédbe, amelyek praktikusak, a gazdálkodást segítik, de még nem meghonosodottak, ezért a Magyar Tudományos Akadémia Nyelvtudományi Intézetének, mivel a köznyelvben még nincs meghonosodva, az Akadémiának el kell utasítania, hiszen még nincs benne a köznyelvben. Tehát az a törvény ebben a formában csak a magyar nyelvet rontó idegen nyelvi hatások ellensúlyozására alkalmas. Hiányzik a magyar nyelvet gazdagító idegen nyelvi hatásokat szolgáló része ennek a törvénynek, ami a reklámokon, a tájékoztatásokon, az elnevezéseken keresztül gazdagítaná a magyar nyelvet.
Úgy ítéltük meg, hogy a törvényjavaslat nem egyértelmű, nem kellően kimunkált, különösképpen a végrehajtás, az ellenőrzés és a szankcionálás területén. Mindezek alapján 10 tartózkodással került a törvényjavaslat a parlament elé.
Köszönöm figyelmüket.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir