LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! "Ki fékezi meg a sáskahadat?" - kérdezi jogos indulattal a kecskeméti Petőfi Népe újságírója, Mihályka Gyula, majd így folytatja: - "A köztéri műalkotások tisztelete annak ellenére is megmaradt az emberekben, hogy hazánknak jó négy évtizedig aztán tényleg kijutott a visszataszító szocreál művekből. De a Szabad Európa Rádión nevelkedett ellenállóink csakis addig mentek el a nyolcvanas években, hogy permetezőgépet akasztottak a Lenin-szobor hátára, és zsíros kenyeret tettek a kezébe. Az viszont eszükbe sem jutott volna, hogy megpróbálják letörni Iljics szebb jövő felé lendülő karját. (Dr. Kis Zoltán: Szabó Lukács letörte!) Mára nagyot változott a világ."
Igen, a világ nagyot változott, s nem minden területén az előnyére. Katona József és Kodály Zoltán szülővárosában, Kecskeméten esett meg az a gyalázat, hogy az elmúlt hónapokban gátlástalan gazemberek rombolták és szégyenítették meg a magyar kultúrát, nemzeti önbecsülésünket. Felháborodott nézők milliói láthatták a televízió adásában Melocco Miklós örökbecsű alkotása, Kodály Zoltán darabokra szétfűrészelt bronzszobrát, és a jogos háborgást egy mindeddig megmagyarázhatatlan tényező is növeli: miért nem büntetik meg végre példásan és kíméletlenül köztéri szobraink, nemzeti múltunk meggyalázóit, rongálóit, gátlástalan tolvajait?
Ki a felelős? Az Országgyűlés, mert nem védjük meg drákói szigorúsággal, törvényekkel köztéri szobrainkat? A bíróságok, mert netán hitelt adnak a megélhetési bűnözés ostoba meséjének, s emiatt enyhe büntetéseket szabnak ki? Netán az önkormányzat, mert nem képes hatékonyan felügyelni és védelmezni köztéri szobrait? Vagy az illetékes tárca, mert nemzeti örökségünk megóvását az önkormányzatok lehetőségétől teszi függővé, s legfeljebb javaslatot küld, hogy helyi védettséggel, az eszmei érték emelésével próbálja meg távol tartani az olykor néhány féldeciért is kapható tolvajokat.
Az elmúlt év őszén azért háborogtam itt a tisztelt Házban, mert a nyár derekán ismeretlen tettesek leszerelték és elvitték Kecskeméten Katona József köztéri szobrát. Katona József szobrát azóta vélhetően már régen beolvasztották. A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság most bravúros nyomozással még a beolvasztás előtt találta meg a Kodály Zoltánt ábrázoló bronz féldomborművet. Egy tegnapi jelentés - amelyet Gergényi Péter dandártábornok úrtól, Bács-Kiskun megyei főkapitánytól kaptam - arról tájékoztat, hogy a Kecskeméti Rendőr-főkapitányság bűnügyi osztályán egy speciális csoportot hoztak létre a megszaporodott színesfémlopásokra való tekintettel, és ennek feladata a legális és illegális értékesítő helyek felderítése, ellenőrzése. A járőrszolgálat a fokozottan veszélyeztetett helyeket visszatérően ellenőrizte-ellenőrzi, a gyanús személyeket igazoltatta-igazoltatja, a gépjárművek, kézikocsik rakományait ellenőrzi, és talán ennek is betudható, hogy megtalálták az orgazdát, és megtalálták az orgazdától kiindulva, a módszeres nyomozás eredményeképpen az elkövetőket, a tolvajokat, akiket február végén őrizetbe vettek.
Egyébként a szakértő 8 millió forintban határozta meg a szobor árát, az orgazda ezzel szemben 30 ezer forintért vásárolta meg a feldarabolt féldomborművet. S azt is tudatja a tábornok úr, hogy az elmúlt időszakban csak Kecskeméten 16 bűnügyben sikerült elfogni a tetteseket. Íme tehát a rendőrség teszi a dolgát, és ez jó hír, de mindenképpen el kell gondolkodnunk azon, hogy mi a feladata az Országgyűlésnek, az illetékes tárcának, önkormányzatoknak, bíróságoknak, hogy felszámoljuk végre az illegálisan vagy szabálytalanul működő fémhulladék-felvásárló telepeket, és hogy keményen megbüntessük az orgazdákat és tolvajokat egyaránt, mert az nem lehet, hogy néhány tucat színesfémtolvaj és orgazda becstelenítsen meg bennünket, kultúránkat.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir