DR. MARTONOSI GYÖRGY

Full text search

DR. MARTONOSI GYÖRGY
DR. MARTONOSI GYÖRGY (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Választókörzetemben, Makón és térségében az elmúlt hetekben sok családi gazdálkodó keresett meg a következő kérdésekkel. Megkapják-e továbbra is a kedvezményes kamatozású hitelt a földvásárlásaikhoz a családi gazdálkodók? A már beadott pályázatokra a kész adásvételi szerződésekben meghatározott határidőig folyósítják-e számukra a hitelt? Fennmarad-e a kedvezményes kamattámogatás a földvásárlásra?
(11.10)
Miről is szól valójában ez a kérdéscsomag? Az előző kormány a családi gazdálkodókat a kedvezményes hitelkonstrukcióval földvásárláshoz segítette. A jelenlegi kormány ígéretet tett arra, hogy a jó kezdeményezéseket folytatva továbbra is segíti a családi gazdaságok gyarapodását. Körzetemben, Makón és környékén közel száz egykori téeszbérmunkás naponta kérdez engem és az aranykoronájukat megvásárolni akaró családi gazdákat, hogy az elmúlt hetekben elkészült adásvételi szerződések alapján mikor jutnak hozzá a pénzükhöz. Ezek az emberek az üzletrészüket évekkel ezelőtt fillérekért voltak kénytelenek eladni, felvásárolták tőlük a téeszvezetők. Makón és térségében csak Apátfalva példáját említhetem, ahol 5 százalékos névértéken vásárolták fel tőlük az üzletrészüket.
Most viszonylag magas áron, körülbelül 10 ezer forint/aranykorona értéken tudnák értékesíteni meglévő 30-40-50 aranykorona-értéküket a családi gazdálkodóknak éppen azért, hogy egy részük most a városhoz közeli területen kertészkedést folytathasson, más részük, az idősebbek pedig csekély nyugdíjukat egészítenék ki a kapott összeggel. Azért adnák el szívesen ezen az áron az osztatlan közös tulajdonban lévő értéküket, mert a terület nagyon messze esik lakóhelyüktől, és nem tudják művelni. A családi gazdálkodók pedig ésszerű birtokösszevonást szeretnének megvalósítani abban az esetben, ha a kormány továbbra is biztosítaná a földvásárláshoz szükséges hiteleket.
Ezért tisztelettel kérdezem miniszter urat, hogy a kormány biztosítja-e a családi gazdálkodók részére a kedvezményes kamattámogatással történő földvásárlást.
Tisztelettel várom válaszát. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir