DR. NÉMETH IMRE

Full text search

DR. NÉMETH IMRE
DR. NÉMETH IMRE földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Egyértelműen ki tudom jelenteni, hogy igen, a kormány biztosítja a családi gazdálkodóknak, kis- és középüzemeknek a hitelfelvétel lehetőségét. Annak érdekében, hogy az önök üres ígéretét megtöltse tartalommal, már az elmúlt kormányüléseken is komoly lépéseket tett.
Ugyanis önök a választási kampányban 100 milliárd forint hitellehetőséget ígértek a gazdálkodóknak anélkül, hogy egyetlen fillért is elkülönítettek volna a kétéves költségvetésben. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Így van!) Kampány jelleggel a költségvetési tartalékból 4 milliárd forintot csoportosítottak át. Ez körülbelül az önök ígérete egyharmadának a kielégítéséhez elegendő. Azzal kellett szembesülnünk hivatalba lépésünkkor, hogy már a gazdálkodók hiteligénye meghaladja ezt a 100 milliárdot. Az elmúlt hétig 130 milliárd forint hitelkérelmet nyújtottak be. Annak érdekében, hogy a gazdálkodók ne legyenek becsapva, a Medgyessy-kormány már az első félévben 6 milliárd forintot csoportosított át a tartalékból annak érdekében, hogy ne kelljen leállítani a földvásárlási hitelkérelmek kielégítésének a folyamatát. Tehát a beadott hitelkérelmeket el fogja bírálni a pénzintézet.
Szeretném hangsúlyozni, hogy véget ért a külső befolyásolása egyes klientúra hitelhez nyújtásának. (Sic!) A bank szakmai alapon, pártatlanul fogja ezeket a hitelkérelmeket elbírálni, és minden jogos igényt folyamatosan meg fog kapni. Önök választották ki a Konzumbankot erre a célra, tisztelt képviselőtársaim, az előző ciklusban. Ennek a banknak az áteresztőképessége határozza meg alapvetően, hogy mikorra tudnak pénzhez jutni; a költségvetés a hátterét biztosítja.
A földtörvényre vonatkozó megjegyzéseit a képviselő úrnak szeretném kommentálni. A családi gazdaságok földhöz jutása a Medgyessy-kormány földtörvénye szerint biztosított, semmilyen formában nem éri őket hátrány. (Közbeszólások a Fidesz soraiból.) A tényleges földhasználó családi gazdaságok az első helyen tudják a tevékenységük folytatásához szükséges termőföldet megtartani, sőt lehetővé válik az is, hogy közvetlen családtagoknak ne kelljen az önkormányzathoz rohangálni a kifüggesztett haszonbérleti vagy adásvételi szerződés kapcsán, ugyanis mentesítettük őket ez alól az eljárás alól. A zártkerttulajdonosok szintén mentességet kaptak, az ültetvény- és halastó-felépítmény tulajdonosait szintén kedvezményeztük annak érdekében, hogy ne kelljen azt a bürokráciát járni, amit önök fölépítettek.
Az osztatlan tulajdonközösségek megszüntetése tekintetében is kedvezőek a híreim, ugyanis mi visszaállítottuk az osztatlan tulajdonközösségben részt vevő résztulajdonos vásárlási lehetőségét. Ennek kapcsán egyértelművé válik, hogy a birtokrendezés szempontjai e területen is érezhetők.
A birtokrendezés vonatkozásában pedig fölállítottunk egy olyan Nemzeti Földalapot, amelyet egy korábbi felszólalással ellentétben nem a miniszterelnök úr által kijelölt háromtagú baráti bizottság vizsgál, hanem kétszintű társadalmi ellenőrzés alá vontuk, ahol mind a két szinten a civil szervezetek határozzák meg az ellenőrzést, és helyben, a településeken is létrejönnek azok a birtokhasznosítási bizottságok, amelyek tisztává és átláthatóvá teszik a rendszert. Úgyhogy a mutyizásnak a földpiacon vége.
Kérem a válaszom elfogadását. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir