LEZSÁK SÁNDOR

Full text search

LEZSÁK SÁNDOR
LEZSÁK SÁNDOR (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Az ajánlás 10. és 11. pontjában szereplő két módosító indítvány megerősítésére hívom fel a figyelmet.
(12.20)
Az általános vitában szó esett arról is, hogy bár irányelvet fogalmazott meg a határozattervezet a földpiac élénkítésének szükségességéről, csak az maradt homályban, hogy milyen piac tekinthető élénknek. Több uniós országban, ha a vásárlások miatti földátírások az összes termőföldterület 1 százalékát meghaladják, akkor élénk földpiacról beszélünk. Vajon nálunk mi a helyzet? Tényleg jóval kevesebb 1 százaléknál az összterülethez viszonyítva az évi földvásárlások aránya? Nem találtam erről semmilyen adatot. Ha nem biztos, hogy kevesebb 1 százaléknál, mert egyszerűen senki sem ismeri ezt az arányszámot, akkor miért legyünk biztosak az élénkítés szükségességében? (Megszólal egy mobiltelefon.)
Ismét Pap János képviselőtársam határozattervezethez benyújtott módosító javaslatának a támogatására hívom fel a képviselőtársaim figyelmét, amely nem a megfoghatatlan és ma még mérhetetlen piacélénkítés irányelvére helyezi a hangsúlyt, hanem a földpiac elfogadott normák szerinti szabályozására.
A 11. ajánlási pont alatt szerepel Pap János ama indítványa is, amely azt hangsúlyozza, hogy a versenyképes birtokméret növényenként, valamint a gazdálkodás formája és intenzitása miatt más és más. Százötven esztendővel ezelőtt számokkal igazolták az agrárközgazdászok, hogy nem feltétlenül - ma is így van ez - a nagyobb birtok a korszerűbb és a jövedelmezőbb. Ezért fontos szerepeltetni az irányelvek között a gazdálkodás jellegének megfelelő birtokméret támogatását.
Végezetül - mert több hozzászólásom nem lesz - az MDF nevében arra kérem a kormányzó pártok képviselőit, a bizottsági tagokat, hogy miután a vitát összegezték, fontolják meg elsősorban Pap János képviselőtársunk javaslatait. Nyilván olyan kompromisszumos megoldások is születnek, amelyekről itt a vita során a kormánypárti képviselők előterjesztést is tettek. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir