PÁSZTOHY ANDRÁS

Full text search

PÁSZTOHY ANDRÁS
PÁSZTOHY ANDRÁS (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Horváth János Professzor Úr! Volt szerencsém Indianapolisban '88-ban az ön vendégszeretetét is élvezni, és beszélgettünk a magyar gazdaságtörténeti fejlődésről és az amerikairól. Magyarországon 1945 után egy sajátos gazdaságtörténeti fejlődés indult, és kialakult egyfajta versenyképes mezőgazdasági struktúra, amely '92-ben jól, rosszul, az akkori politikai szándéknak megfelelően le lett bontva; azután eléggé torz alakban változott, nagymértékben vesztett versenyképességéből. Tehát más volt Dániában, más volt Amerikában, más volt Franciaországban és más volt Magyarországon a mezőgazdasági történeti fejlődése, lehetősége.
Senki nem mondja, hogy a családi gazdaságok ne gyarapodjanak, ne fejlődjenek, senki nem mondja, hogy az őstermelő kistermelő ne éljen meg. Itt mindössze arról van szó, hogy van Magyarországon nagyon sok versenyképes, Amerikában is tapasztalt, látott nagyüzemi, korszerű szarvasmarha-, illetve állattartó telep, amelynek a környezetében demokratikusan, önkéntesen kellene lehetővé tenni, hogy a földbirtok koncentrálódjon, hogy hatékony, versenyképes legyen az állattenyésztés. Amint ugyanis azt Gráf képviselőtársam is mondta, a piaci viszonyok nemigen kedveznek neki, de legalább ilyen eszközzel is megpróbáljuk versenyképessé és hatékonnyá tenni.
Nem beszélve arról, hogy az állattartó telepek jó része elavult, korszerűsítésre szorul, és amit Szanyi államtitkár úr is mondott, hogy az Európai Unióban csak az extra tejnek van piaca és azt lehet értékesíteni, akkor vág bele a tulajdonos a korszerűsítésbe, ha látja, hogy azt hosszú távon működtetni tudja. Mindössze erről van szó, és nem akarok belemenni ilyen politikai okfejtésbe, itt elsősorban a szakmáról van szó. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir