DR. BOROS IMRE

Full text search

DR. BOROS IMRE
DR. BOROS IMRE (MDF): Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Alig egy hónapja, hogy alkalmunk volt a kormányprogramról a Házban szót váltani, ma már egy hónapos kormányzati működésről szólhatunk, ahogy az a gyakorlatban megnyilvánul, legalábbis egy-két részletében.
A program agrárfejezete például azt ígérte, hogy a családi gazdálkodóknak a polgári kormány által biztosított feltételrendszert megőrzik. Ma már tudjuk, hogy se távol, se közel nem ez a helyzet. Bevallom, már akkor is éltem egy kicsit a gyanúperrel, hogy az ígéretekből nem sok valósul meg, amikor néhány aggódó felhívta a figyelmemet a püspökladányi Aranykorona-vadászokra, akik a puskagolyó sebességével kerültek az államigazgatás földügyeket meghatározó kulcspozícióiba: a földalaphoz, hitelezéshez, a Belügyminisztériumhoz, beleértve magát a miniszterelnököt is.
A puskás embereknek voltak már korábbi kellemes, közös üzleti emlékeik, például az 50 milliárdos agrárhitel-konszolidáció idején a Horn-kormányban. A volt közigazgatási államtitkár, aki ma a földalap főnöke, jelölte ki a kedvezményezett hiteladósokat, a mai MFB-főnök akkor egy másik bankban adta a hiteleket, és az akkori pénzügyminiszter, a mai miniszterelnök pedig a garanciákat. Már csak a föld tulajdonjoga hiányzott.
Ezért kell a társaságokat és pénzes befektetőket majd az új törvényben helyben lakónak nyilvánítani, hogy a művet be lehessen fejezni. Már ismerik egymás gondolatát, tudják pontosan, melyik lépést melyik követi, nem kell magyarázkodni. Nem szükséges a másoknak is érthető program, ha az érintett bennfentesek jól tudják, hogy mit akarnak. Folyhat a kormányzás, program helyett emlékezetből is, a múltnak a jövőre is jogosító emlékeiből.
De nincs ez másként az adókkal sem. A program adócsökkentésekről szól, de az emlékek nyomasztóak; azok viszont adóemelésekről szólnak. Vagy a jövedéki adó, tisztelt képviselő asszony, nem adónem? De bizony az, a javából! (Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Ki emelte fel?) Mégpedig olyan, amit senki nem tud kikerülni, aki szembetalálja magát vele. Ha nő az üzemanyag jövedéki adója, akkor minden, amihez egy gramm anyagot mozgatni kell, drágul. Ha hőre, fűtésre van szükség, drágulni fog, mégpedig hamarosan.
Ha a polgári kormány megtalálta a törvényes módját annak, hogy miként ne emelje a jövedéki adót, miért okoz ez nehézséget a kormánykoalíciónak most? Főként, miután erre az ellenzék, személy szerint jómagam is, egy beadványban fölhívtuk a figyelmet, hogy hogyan kell ezt megoldani. Azért nem, tisztelt képviselőtársaim, mert a kormányt nem az ígéretei, nem a leírt programok, hanem a régi közös emlékek vezetik, amikor kormányoz. Beszélnek valamiről, és annak éppen az ellenkezőjét teszik, s ráadásul rá is csodálkoznak arra, aki ez ellen szót emel, mint például most itt, a Házban.
A programba merevített szavak és a valóságos tettek közötti szakadékot leginkább a jóléti rendszerváltási ígéreteken keresztül lehet megfigyelni. A miniszterelnök a jóléti rendszerváltást látja veszélyben az őt ért bírálatok miatt is, amit a titkosszolgálati múltja miatt kap. De ő elszánt és kitart, megemeli a gázárat a nagyfogyasztói körben, akik majd emelik a műtrágya árát, a vegyi termékek árait, amihez viszont a kormánynak nyilván már semmi köze nem lesz. Emeli a benzin-, a gázolajárakat is. Utóbbit nyilván azért, hogy a kombájnosok is felocsúdjanak aratáskor. Remélem, a kormány tagjai ismerik a régi viccet még, hogy nem Moszkvában, hanem Jerevánban...
Nos, önök a jólét növelését ígérték, de azzal kezdték, hogy elvesznek, éspedig mindenkitől. Érthető már, hogy a miniszterelnök miért szegénységpárti, ahelyett, hogy a szegényeket pártolná inkább. És abban, hogy ad, nem elvesz előbb, hogy ez így van, nem a pénzespostás lassúsága hibás, hanem önök. Külön kell beszélni a 19 ezer forintról is, többször szóba került már. Természetesen örülünk annak, ha adnak, de ha visszaadnak, akkor pontosan adják vissza, amit állítólag az előző kormány elvett. De önök nemcsak azt ígérték, hogy visszaadnak, hanem még többet is adnak. Akkor arról is tessék kötelező érvényű nyilatkozatot tenni!
Kérem, ezek alapján megfogalmazódik a kérdés, hogy a kormány programok alapján kormányoz, vagy pedig a régi, rossz emlékek alapján.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir