DR. HORVÁTH JÁNOS

Full text search

DR. HORVÁTH JÁNOS
DR. HORVÁTH JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! A kiotói egyezmény, jegyzőkönyv és az ezzel kapcsolatos éghajlat-változási téma - amiről lassan már egy órája hallunk és szólunk - igen jó dolog, azonban engedtessék meg, hogy figyelmeztessem magunkat, tisztelt Ház, körülbelül odáig jutottunk el, mint ami már évtizedek óta lelkiismeret-vizsgálati tömeggyűléseken elhangzik. Elmondjuk, hogy a dolog nem jól van, és elmondjuk, hogy azért van, mert mi történik a gázok kibocsátásával.
Tisztelt Ház! Szeretném felhívni képviselőtársaim figyelmét arra, hogy a világ túl van azon, amiről mi most beszélünk; azon, tisztelt Ház, hogy mozgalomról beszéljünk, hiszen ez a téma már a tudományosság szférájában van és egész jól előrehaladt. Mire gondolok? Nincs idő arra, hogy disszertációt mondjak róla, bár évtizedeken át elég sokat írtam a témáról. Csak egy-két percben hadd fejtsem ki a véleményem!
Tisztelt Ház! Ha megkerestük volna a tudományos szféra bölcsességét és megkérdeztük volna, hol tart, akkor valami olyasmiket hallottunk volna, hogy a szennyező elemek analízisét ma már árazza a tudomány, meghatározza, hogy mibe kerül a szennyezés, vagy mibe kerül annak az eltüntetése. Van egyfajta ármechanizmus, és éppúgy, mint ahogy a javaknak, úgy a rosszaknak is ára van; mint ahogy a terméknek, úgy a szemétnek is. Az árazásról kellene beszélnünk, mert erről beszélnek ma már a döntéshozók, erről beszél a tudomány és igen sok helyen azok a vállalatok, amelyek ezt modernül csinálják. Sajnálom, hogy erről eddig egy szó sem hangzott el. Engedjék meg, hogy tanácsoljam, foglalkozzunk ezzel a témával, vagy adjunk megbízást az említett intézményeknek, vagy hívjuk meg ezeknek az intézményeknek a szakértőit.
Az árazás elvezette a tudományos szférát odáig, hogy ezt ösztönzőül használja fel. Ha valamilyen gazdasági mechanizmus szennyez, arra büntető árat szabnak ki. Ugyanakkor a szféra másik oldalán, mintegy szimmetrikusan, ha valaki eredményesen elejét veszi a szennyezésnek úgy, hogy kevesebb lesz a füst, a gáz vagy valami más, azt megjutalmazza. Tehát a büntetés és jutalmazás, az ösztönzési mechanizmus egészen jól kialakult és működik. Valaki utalt is erre, és vártam, hogy továbbmegy ez a gondolat, hogy árulják, el lehet adni a szennyezés jogát. Furcsának hangzik ez azok előtt a törvényhozók előtt, akik nem foglalkoznak ezzel a témával, de ez is annak a matricának, annak a döntéshozatali mechanizmusnak egy igen elegáns és jó hatásfokkal működő eleme.
Engedjék meg, hogy még egy dolgot mondjak, nevezetesen azt, hogy az energiafelhasználás, a fosszilis energia - ami a szennyezést okozza, amire képviselőtársaim utaltak - tekintetében, tisztelt Ház, a perspektíva, a horizont azt mutatja, azt láttatja meg azzal, akinek szeme van a látásra, hogy van erre megoldás a tudomány révén. Hogyan? Emlékezzünk arra, tisztelt Ház, vagy ha nem emlékszünk, akkor nézzünk bele, hogy az egész élet a Földön a napenergiából táplálkozik, a fosszilisok révén évmilliók során vagy jelenleg a fotoszintézis révén összegyülemlett napenergiából. Mennyi is ez? Annak, ami a Napból a Földre jön, a 98 százaléka visszamegy az űrbe, és csak 2 százalékát használjuk fel. Miért? Mert a természeti egyensúly így csinálja. Azonban, tisztelt Ház - és itt volna a törvényhozók politikai szerepe -, olyan mechanizmust kellene ösztönözni és bátorítani, amely révén el lehetne érni, hogy a Földre jövő napenergiából ne 98 százalék menjen vissza a semmibe, hanem csak 97.
(17.50)
Az már 50 százalék emelkedést jelentene - 2 százalékról 3-ra - az energia, az ingyen energia felhasználására; és az, tisztelt Ház, mondjuk ki, az nem szennyez - az kristálytiszta. A tudomány ott tart körülbelül, hogy a napenergia nem sokkal drágább, mint a fosszilis energia, ma talán 50 százalékkal. Tehát a határok, a perspektívák olyanok, hogy az emberiség eljuthat ide. (Folyamatos zaj.)
Milyen érdekes volna és milyen hasznos volna, ha mi, a magyar törvényhozás ezzel a témával úgy foglalkoznánk, hogy Magyarország a technológiában száz éven át élen járt, olyan tudósok születtek, kerültek ki ebből az országból, akik ebben a tudományágban is a frontot jelentik. Ha Magyarországon jelentős előrelépések történnének a napenergia hasznosítása tekintetében, hogy abból elektromosság és más tiszta energia legyen, akkor igen, előrelépnénk, és túl lennénk azon, hogy egymásnak prédikálunk és az országnak prédikálunk, amit az ország már úgyis sokszor hallott.
A mi dolgunk most az, hogy túllépjünk ezen, vegyük leltárba, hogy mik a lehetséges dolgok, és azoknak adjunk ösztönzést. Elnézést kérek, ha egyesek számára ez nyilvánvaló, de attól tartok, sokak számára nem, mert nem hangzott el eddig.
Köszönöm, tisztelt Ház. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir