DR. KÓRÓDI MÁRIA

Full text search

DR. KÓRÓDI MÁRIA
DR. KÓRÓDI MÁRIA környezetvédelmi és vízügyi miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Font Sándor képviselő úr tett fel két kérdést, amire szeretnék reagálni.
Az egyik az atomenergiával kapcsolatos kérdése volt. Képviselő Úr! A kiotói jegyzőkönyv nem támogatja az atomenergia által keletkező üvegházhatás-csökkentés beszámítását.
A második kérdése az Egyesült Államokkal volt kapcsolatos. Ezzel kapcsolatosan szeretném tájékoztatni, hogy az USA aláírta a jegyzőkönyvet, majd a Bush-kormányzat úgy döntött, hogy nem ratifikálja azt. Ez nem jelent akadályt a kiotói jegyzőkönyv hatálybalépését illetően. Az Európai Unió és Japán már ratifikálta, az USA pedig aktívan részt vállal az éghajlat-változási keretegyezmény végrehajtásában.
Pap János képviselő úrnak szeretném elmondani, hogy azt gondolom az ő hozzászólásából, hogy ő azért nem nyugodt, mert ismeri és átélte a Fidesz-kormányzat gyakorlatát. Képviselő Úr! Az elmúlt négy év, az önök időszaka alatt a környezetvédelmi feladatok ellátása valóban úgy történt, ahogy arról a képviselő úr beszélt. Nem lenne elegendő időm most itt felsorolni csak azokat a már ez alatt az egy hónap alatt általam megismert hiányosságokat, amelyek az elmúlt négy évben keletkeztek a Környezetvédelmi Minisztériumban. Szeretnék utalni arra, amit felvetett Hegyi Gyula képviselő úr is, hogy például a hulladékgazdálkodási kérdésekkel kapcsolatosan olyan helyzetet állítottak elő, amely valóban nehezíti az európai uniós csatlakozásunkat. Szeretném megnyugtatni a képviselő urat, hogy a következő négy év nem azzal a szemléletmóddal és hozzáállással telik majd el a minisztériumban, mint az önök által vezetett kormány alatt ez megvalósult.
Tisztelt Képviselőtársaim! Azok a képviselők, akik egyébként most a kiotói egyezmény szakmai részeihez szóltak hozzá, nem annyira vitatkoztak, sokkal inkább egyetértésüket fejezték ki. Egyetértünk ugyanis abban, hogy meg kell állítani, nem lehet folytatni azt a folyamatot, amely veszélyezteti a jövőnket, hogy meg kell állítani az éghajlat kedvezőtlen változását, hiszen ezzel a gyerekeink és a világ jövőjét biztosítjuk.
(Az elnöki széket Harrach Péter, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)
A vitáink feltehetően - és egyetértek mindazokkal, akik erre utaltak - sokkal nehezebbek és sokkal hosszabbak, erőteljesebbek lesznek akkor, amikor meg kell határoznunk a végrehajtásból fakadó konkrét feladatokat és intézkedéseket. Biztosan nagyon sokat fogunk azon vitatkozni, hogy mit értünk a fenntartható erdőgazdálkodás alatt. Biztosan nagyon sokat fogunk vitatkozni azon, hogy mit értünk fenntartható mezőgazdasági formáknak. Nagyon sokat fogunk vitatkozni azon, hogy milyen közlekedési módokkal lehet a kitűzött célokat megvalósítani, és biztos, hogy nagyon sokat fogunk vitatkozni a pénzügyi ösztönzőkről, azokról a támogatásokról, amelyek ennek a feladatnak a teljesítését elősegítik. Nagyon sokat fogunk vitatkozni azon, hogy milyen reformok szükségesek a gazdaság különböző ágazataiban, hogy elérjük ezt a kitűzött célt.
De ma nem erről szólt ez a határozat. Ma arról szólt ez a határozat, hogy elindultunk egy úton, vállaltunk egy kötelezettséget, amely kötelezettséggel remélem, hogy Magyarország azok közé fog tartozni, akik tesznek valamit a világ és ezen belül saját hazájuk jövőbeni érdeke ügyében is.
Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir