DR. PAP JÁNOS

Full text search

DR. PAP JÁNOS
DR. PAP JÁNOS (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Megtanultam egy dolgot késői órán és másra várva: környezetvédelmi témáról beszélni nem egy szimpatikus dolog, és az ember a környezetvédelmet hosszú időre még hátrébb tolja, mint ahogy az több kormányzati ciklusban is előfordult.
Mégis, elhangzott néhány olyan dolog, amire, azt gondolom, reagálni kell. Én nagyon örülök annak, hogy a kiotói jegyzőkönyvhöz csatlakozunk, és nagyon örülök annak, hogy a kormánypárti képviselők ilyen örömmel és lelkesedéssel állnak ehhez. Ismét hallunk egy lelkesedést, amikor elméleti dolgokról van szó. És vajon mi kerül majd ebből be a konkrét programokba? Úgy vagyunk egy kicsit ezzel, mint a választási programmal, amely teli volt környezetvédelmi ígéretekkel, úgy az SZDSZ-nél, mint az MSZP-nél, majd a kormányprogramból ez mind kimaradt.
Szeretném emlékeztetni önöket, hogy a kérdéseim erre irányulnak, hogy vajon miért maradtak ki ezek a kormányprogramból. Ez a lelkesedés jó volna, ha végigmenne a konkrét törvényeknél is. Én nagyon kíváncsian várom azt, hogy vajon hogy állnak majd önök a környezetterhelési díjhoz, a termékdíj kérdéséhez, a csomagolóanyagokhoz, az energiapolitikához és a közlekedéspolitikához.
Tisztelt Képviselőtársaim! A kiotói jegyzőkönyvről és csatlakozásról, elméleti környezetvédelemről akkor lehet igazából beszélni, ha a konkrét törvényeknél, a konkrét tetteknél megmutatjuk, hogy ezeket igazából komolyan is gondoljuk.
Van egy nagy gondom, tisztelt képviselőtársaim: önök örömmel említik azt, hogy túlteljesítettük a vállalást, és gyakorlatilag olyan kvótánk is van, amit már továbbadhatunk. Nos, ne csapjuk be önmagunkat: nem azért teljesítettük túl ezeket a vállalásokat, mert valamit tettünk a környezetvédelemért, hanem azért teljesítettük túl, mert olyan évet választottunk, azokat az éveket választottuk, amikor akkora volt az országban a környezetterhelés, a globális felmelegedést okozó gázok kibocsátása, amihez képest nekünk már semmit nem kell tenni azért, hogy megfeleljünk ezeknek az előírásoknak, még el is adhatunk kvótát - nagyon szerencsétlen dolog lenne, én azt gondolom, hogyha eladnánk kvótát.
Ha itt megállnánk, nagyon nagy baj lenne, hiszen én azt gondolom, hogy a légzőszervi megbetegedések teljesen mást mutatnak. Engedjék meg, hogy itt ismét megragadjam a kedvenc témámat, és megszólítsam azokat a képviselőtársaimat, akik nagyon érzékenyek a jogi kérdésekre, és igazából nagy affinitást mutatnak arra, hogy jogállamban minden törvény érvényesüljön, hogy akkor, amikor önök a folyosón sétálnak, és a nemdohányzók védelméről szóló törvénnyel ellentétben rágyújtanak és dohányoznak a folyosón, akkor jusson eszükbe, hogy a kiotói jegyzőkönyvhöz csatlakoztunk, és a felmelegedést okozó gázok kibocsátásához és a szén-dioxid kibocsátásához a dohányzás is hozzátartozik, úgyhogy egy kicsit legyenek önmérséklettel, és ott dohányozzanak, ahol ez a hely önöknek egyébként kijelölésre került. (Taps a Fidesz soraiban.)
Én azt gondolom - hogy csak még egy dolgot emeljek ki önöknek, én nem vagyok ennyire nyugodt, amikor konkrét dolgok merülnek fel, gondoljanak bele, hogy mára különböző elképzelések láttak napvilágot, hogy a Balaton csökkenő, vészesen csökkenő vízszintjét hogy állítsuk helyre, a Rába folyótól kezdve különböző nehezen kivitelezhető, és isten ments, hogy kivitelezendő megoldásokat hozzanak szóba -, hogy olyan helyzetben vagyunk már ma, amikor konkrét és nagyon komoly, kemény lépésekre van szükség, és ennek csak az egyik, nagyon pici iránymutató lépése lehet az, hogy a kiotói jegyzőkönyvhöz csatlakozunk.
Sorolhatnám itt az emberi egészség szempontjából mérhetetlenül fontos talajok szennyeződését, a talajszerkezet romlását, a talaj termőképességének a csökkenését, és mindezen keresztül a megbomlott egyensúly miatt a tápanyagoknak a harmóniája is felbomlott, ami megint csak negatív hatással van az ember egészségére.
(A jegyzői székben dr. Juhászné Lévai Katalint Béki Gabriella,dr. Vidoven Árpádot Herényi Károly váltja fel.)
Nagy bajnak tartom ugyanakkor, tisztelt képviselőtársaim, és nem jó visszamutogatni, már elhangzott ma is, hogy miért nem csatlakoztunk korábban. Tisztelt Képviselőtársaim! Csatlakozhattunk volna korábban. De vajon a korábbi csatlakozás megoldott volna-e problémákat? Nevezetesen a nemzeti környezetvédelmi program elfogadásakor az akkori kormány elkövetett egy nagy hibát, mégpedig azt, hogy nem mérte föl az ország környezeti állapotát. Márpedig úgy eljutni valahova, hogy nem tudjuk, honnan indulunk, hogy azok a problémák, amelyek ma megvannak, milyen környezeti problémákból erednek, én azt gondolom, hogy nagyon-nagyon nagy gondot vet föl.
Ezért tisztelettel arra kérem a miniszter asszonyt is, hogy ha igazából komolyan vesszük a csatlakozást, és komolyan vesszük majd a nemzeti környezetvédelmi program teljesítését, akkor először is mérjük föl Magyarország környezeti állapotát, ezen környezeti állapot és az ember egészségi állapota, a magyar ember egészségi állapota közötti összefüggést, és próbáljuk meghatározni azt a célt, ahova el szeretnénk jutni. És ha meghatározzuk azt a célt, ahova el szeretnénk jutni, akkor ezért tegyünk meg mindent az egyes törvényeknél, és ne akkor legyünk lelkesek, tisztelt képviselőtársaim - akkor is -, amikor csak egy elméleti vitáról, egy csatlakozásról van szó, hanem amikor igazából tenni lehet módosító indítványokkal, törvényekkel, hogy segítsük hazánk környezeti állapotát és az itt élők egészségét.
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék soraiból.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir