HEGYI GYULA

Full text search

HEGYI GYULA
HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Ház! Elnézést, hogy már másodszor hallanak engem, de bizottsági előadóként nem volt módom előadni a Szocialista Párt ezzel kapcsolatos környezetvédelmi credóját; erre vállalkozom néhány percben, de úgyis várakoznunk kell a szavazás eredményére, tehát remélem, senkinek az idejét nem rablom el.
Azzal szeretném kezdeni - elsősorban azok kedvéért, akik figyelik ezt a vitát -, hogy egészen hétköznapi, primitív, gyermeteg módon miről van szó. Elnézést kérek a szakemberektől, akik ezt természetesen sokkal jobban el tudják mondani. Cinikus emberek azt szokták mondani, hogy a szén-dioxid, aminek a kibocsátásáról itt beszélünk, nem szennyező anyag. Ha szódában isszuk vagy whiskyvel vagy borral, mértékkel természetesen, akkor kifejezetten kellemes ilyen nyári meleg napokban. Az az igazság azonban, hogy ha a légkörbe eljut ez a szén-dioxid, akkor valóban, ahogy mondták tanult képviselőtársaim, üvegházat képez. Könnyű elképzelni ezen a meleg nyári napon, ha kiülünk egy üvegtető alá, amelyet süt a nap, akkor még inkább melegünk van, mint ha szabad levegőn lennénk. A szén-dioxidnak a légkörbe jutva az a sajátossága, hogy elnyeri a napsugarakat, de a visszaverődésüket megakadályozza.
(17.20)
Ez hétköznapi nyelven ennek az egész protokollnak és ennek a nagy, tudományos felkészültséggel előadott témának a lényege.
Az ipari civilizációba beletartozik a szén-dioxid kibocsátása, amely azonban olyan méreteket ért el az elmúlt években, ami már veszélyezteti azt, hogy ezen a Földön élni tudjunk. Néhány nappal ezelőtt a Word Wildlife Foundation adott ki egy interneten olvasható jelentést, amely azt mondja, hogy ha így folytatódnak a környezetpusztító trendek a Földön, akkor ötven év múlva élhetetlen lesz számunkra, úgyhogy más bolygóra kellene mind a 8 milliárdunknak települni. Ha az ilyen becslések talán kicsit túlzóak is, és lehet, hogy még 75 évig elélhetnénk ezen a Földön - és én ezzel biztos, hogy nem mennék túl ezen a korláton, tehát néhány évtizedig még, akik itt ülünk, úgy-ahogy megélhetnénk ezen a Földön -, a jövő mégis azt kívánja, hogy változtassunk azokon a negatív folyamatokon, amelyek zajlanak.
A Szocialista Párt úgy gondolja, hogy ez jellegzetesen olyan válasz a globalizációra, amelyet helyeselni kell. Kétfajta rossz válasz lehetséges. Az egyik egyfajta nemzeti bezárkózó, hisztérikus, ideologizáló válasz a globalizációra, aminek sajnos Magyarországon is tanúi lehetünk; a másik pedig az, hogy nem törődünk azokkal a negatív folyamatokkal, amelyek zajlanak, csak és kizárólag az ipari fejlődésben, a profit megszerzésében gondolkodunk. A kiotói folyamat azt jelenti, hogy az országok többsége józan észre térve összefogott a környezetszennyezés valamifajta mérséklésére, és mi ezt támogatjuk. Ahogy már elhangzott: fontos számunkra, hogy az Európai Unió teljes mértékben azonosul ezzel a kezdeményezéssel, és jó, hogy mi is ennek részesei vagyunk.
Mi úgy hisszük, hogy a demokrácia több, mint négyévente zajló politikai választás, a demokráciába beletartozik a környezetvédelmi demokrácia is. Ennek az egyik alapja az, hogy minden tény legyen nyilvános, és minden tényről és veszélyről közérthetően adjunk számot a társadalomnak. Hiszen azt, hogy mit jelent az üvegházhatás, húsz évvel ezelőtt valószínűleg nagyon-nagyon kevesen tudták. Szükség volt felvilágosításra, szükség volt felelős beszédre ahhoz, hogy ma ezek közérdeklődésre számot tartó kérdések legyenek.
Egy dolgot szeretnék még mindenképp elmondani, amit mi, szocialisták a jövő útjának látunk ebben a tekintetben. Ha egy ország nem teljesíti azt a kibocsátási kvótát, amelyet az egyezmény lehetővé tenne számára, akkor más országoknak eladhatná ezt a kibocsátási mennyiséget. Becslések szerint tonnánként, egy tonna kibocsátott szén-dioxid után 5 euró lenne az az összeg, amelyért ez a kvótatöbblet eladható más országoknak. Mi úgy gondoljuk, hogy ha Magyarország elméletben kereskedhet ezzel a kvótamennyiséggel, akkor előbb-utóbb ugyanolyan természetesnek kell lenni, hogy akik Magyarországon ezt a szén-dioxid-kibocsátást igénybe veszik, azok adót fizessenek utána. Ez egy lépcsője lehetne annak az ökoadónak, amelynek mi hosszú távon a hívei vagyunk, és ha ez megvalósul, akkor természetessé válik, hogy a környezetbarát termelés olcsóbb lesz, mint a környezetszennyező, és végül is ez a célunk.
Meg fogjuk szavazni természetesen a törvényt, és bízunk benne, hogy az Európai Unió tagállamaként még szigorúbb szabályozást is el fogunk a jövőben fogadni. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir