DR. VILÁGOSI GÁBOR

Full text search

DR. VILÁGOSI GÁBOR
DR. VILÁGOSI GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Az Autópálya Részvénytársaság 1998-ban úgy döntött, hogy versenytárgyalások nélkül választja ki az autópálya-építőket. Állítólag tette ezt azért, hogy a megbízások magyar kézbe kerüljenek, ezzel segítve a hazai vállalkozásokat.
Ezen kritériumnak azonban tökéletesen megfelelt az akkor meglévő Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt., hiszen százszázalékosan magyar tulajdonban volt, sőt akkoriban a legnagyobb autópálya-építői gyakorlattal rendelkezett. Mégsem jutott egyetlen árva állami megrendeléshez sem, noha az 1998 májusában hatalomra kerülő Orbán-kormány éppen az autópálya-építést jelölte meg egyik legfontosabb célkitűzésének. A Fidesz azonban az autópálya-építés helyett legsürgősebb és legfontosabb feladatának azt tartotta, hogy egy kormánypártokhoz közel álló cégcsoportot hozzon létre, amelyet azután versenyeztetés és közbeszerzési eljárás nélkül, minden más vállalkozást kizárva, az összes autópálya-építéssel végül is megbízzon. Így történhetett meg, hogy az autópálya-építői gyakorlattal egyáltalán nem rendelkező Vegyépszer Rt. és később a vele szövetséges Betonút Szolgáltató Rt. kapta meg a megbízásokat.
A közbeszerzési eljárás mellőzése becslések szerint több tíz milliárd forintjába kerülhetett a magyar adófizetőknek; egyrészt azért, mert míg 1998-ban a Betonútépítő Nemzetközi Építőipari Rt. kilométerenként 600 millió forint körüli áron építette az M3-as Füzesabonyig tartó szakaszát, addig a Vegyépszer-Betonút páros két és fél évvel később már majdnem a duplájáért, 1,1 milliárd forintért építette annak folytatását; másrészt azért, mert a környező országok közül - a 2000. január 1-je és 2001. július 17-e közötti közúthálózat-fejlesztésre vonatkozó brüsszeli jelentésből kitűnően - egyedül hazánk nem kapott a sok tíz milliárd forintos ISPA-támogatásból. Ez annyit jelent, hogy a Fidesz-kormány csupán az M3-as esetében nagyvonalúan (Az elnök jelzi az idő leteltét.) lemondott mintegy 75 milliárd forint összegű EU-támogatásról.
Kérdezem ezért (Az elnök jelzi az idő leteltét.): van-e már arra vonatkozóan adat, hogy mekkora összeggel károsította az adófizetőket az előző kormány a közbeszerzési... (Az elnök kikapcsolja a szónok mikrofonját.)

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir